Літня депресія: чому тепла пора року наводить на людей нудьгу і як з цим боротися

Всі ми знаємо, що холодна пора року діє на багатьох людей негативно: у них знижується енергія, скаче настрій, з'являється апатія і навіть перші ознаки нудьги. Однак мало хто чув про таке явище, як літня депресія (summer SAD), але ж це науково доведений сезонний афективний розлад.

Даний стан було відкрито ще в 1984 році вченими з Національного інституту психічного здоров’я США. Починається літня депресія навесні і триває до осені. Медики досі не можуть прийти до спільної думки, що є її причиною, і висувають все нові і нові гіпотези. Депресивні стани - одна з спеціалізацій досвідченого фахівця Андрія Машкова, почитайте психолог Киев відгуки, і ви зрозумієте: щоб побороти подібні проблеми, слід звернутись саме до нього.

ПРИЧИНА №1. Довгий світловий день

Передбачається, що поява симптомів літньої депресії може бути результатом збільшення тривалості світлового дня і зменшення ночі, а також супутні цьому потепління і посилення вологості. Однак в даний час в підтримку даної теорії доказів немає.

Взимку спостерігається зменшення кількості сонячного світла, що може викликати зниження серотоніну, що і призводить до утворення депресії. У той же час зміна сезону може порушити баланс рівня мелатоніну в організмі, який відіграє певну роль у процесах сну і настрою.

ПРИЧИНА №2. Чуже щастя

Поряд з більш довгими днями і короткими ночами літо приносить в наше життя і нові емоції, наприклад, радість від сонячного світла, якого стає на порядок більше в теплу пору року. Багато людей починають радіти саме цим фактом і мають піднесений настрій незалежно від ситуацій навколо. Така поведінка теж може стати причиною розвитку літньої депресії у тих, хто з якихось причин не може розділити подібні емоції.

Правда, як відзначають фахівці, це більше стосується тих людей, які апріорі схильні до нудьги. Вони починають відчувати дисбаланс і розуміють, що не перебувають на тому ж рівні щастя, що і їхнє оточення. В кінцевому рахунку, це призводить до занепокоєння і виникнення депресії. Варто зазначити, що така причина не поодинока, по посиланню психолог Київ відгуки ви дізнаєтесь про досить цікаві історії.

ПРИЧИНА №3. алергії

Деякі психологи вважають, що алергія може також певним чином впливати на настрій людей. Існує теорія, що деякі алергени можуть викликати запалення в дихальних шляхах, що призведе до депресії схильних до неї людей. Не варто забувати, що саме у весняний і літній час загострюється алергія на пилок квітучих рослин.

Симптоми літньої депресії можуть бути досить легкими на початку весни і загострюватися протягом літнього сезону. Експерти відзначають, що в зимовий час основним симптомом депресії є занепад сил і зниження енергії, в той час як влітку, навпаки, - збудження і дратівливість. Ось ще деякі симптоми:

- проблеми зі сном (безсоння);

- поганий апетит;

- втрата ваги;

- збудження або тривога.
 

В даний час немає якогось конкретного лікування від літньої депресії, однак психологи все-таки дають деякі поради, які могли б допомогти нужденним.

ПОРАДАДА № 1. Сон в затемненій кімнаті

Зі збільшенням тривалості світлового дня зменшується кількість годин сну, адже багато людей просто не можуть спати, коли на вулиці світить сонце. Саме тому варто обзавестися шторами, які повністю блокують світло, таким чином даючи вашим внутрішнім годинником самим вирішувати, коли прийшов час прокинутися.

ПОРАДА №2. Займатися спортом

Регулярні заняття спортом допомагають зняти стрес і занепокоєння - симптоми, які зазвичай підсилюють річну депресію. Найкращим варіантом буде активне проведення часу на вулиці - катання на велосипеді або роликових ковзанах, гра в волейбол або бадмінтон, біг підтюпцем або фінська ходьба з палицями.

ПОРАДА №3. Транскраніальна магнітна стимуляція (ТМС)

ТМС - це метод, що дозволяє неінвазивно стимулювати кору головного мозку за допомогою коротких магнітних імпульсів. Дана процедура є загальновизнаним діагностичним методом, використовуваним в неврології, нейрохірургії, психіатрії та урології. Вона схвалена при лікуванні депресії і знижує симптоми, що її викликають.

Вашій увазі психолог Киев відгуки, на сайті mashkov.com.ua ви дізнаєтесь куди звернутися, щоб позбутися депресії, і і вирішити свої інші психологічні пробленми.