До чого призводить деформуючий артроз суглобів

За даними статистики, деформуючий артроз - одне з найпоширеніших захворювань опорно-рухового апарату. Цей діагноз ставиться майже третині пацієнтів ортопедичних відділень.

За 10-11 років недуга практично в 100% випадків призводить до інвалідності. Це досить важке пошкодження суглобів, зазвичай не пов’язане з безпосередньою травмою. Згідно з даними ВООЗ, це захворювання зустрічається набагато частіше, ніж пухлини, туберкульоз, діабет і серцево-судинні захворювання. Так що проблема може виникнути там, де її ніхто не чекає.

В чому ж полягає основна причина розвитку деформуючого артрозу?

Причина проблеми

Зазвичай виною всьому неправильне навантаження на суглоб. Наприклад, при наявності сколіозу у людини відбувається розбалансування тіла, через що суглоби по обидва боки отримують різне навантаження. А якщо людина перенесла травму крижово-куприкової області або, що ще гірше, травму черепа (досить звичайного падіння або сильного удару), то асиметрія буде ще більш вираженою. Найчастіше від цього захворювання страждають саме колінні і тазостегнові суглоби.

До провокуючих чинників розвитку деформуючого артрозу можна віднести також тромбофлебіт, варикозне розширення вен на ногах. Але вони не є власне причинами, так як самі по собі ці захворювання - наслідки все тієї ж копчикової травми.

У нормі суглоби повинні рухатися по певним осях. Якщо відбувається розбалансування тіла, природно, суглоби зміщуються. Через це навантаження збільшується. Кінцевий наслідок - хрящові суглобові поверхні роздавлюються. Через деякий час поверхня зчленовується хрящів стає нерівною, звідси виникають больові відчуття при русі. Причому ступінь хворобливості може бути різною. Хтось проходить цілий квартал, незважаючи на біль, а хтось не може зробити і пари кроків. У низки пацієнтів больові відчуття настільки сильні, що доводиться вдаватися до крайніх заходів: операції із заміни суглоба. Через досить сильні болі під час руху пацієнтам пропонують хірургічне втручання як єдиний спосіб вирішення проблеми.

Як допомогти хрящу відновитися?

Насамперед хочеться порекомендувати німецьку клініку реабілітації Armona Medical Alpinresort, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://armona.ru/. Основним напрямком діяльності клініки є реабілітація після заміни тазостегнового, колінного або плечового суглоба, відновне лікування після всіляких операцій на хребті, а також консервативне лікування захворювань опорно-рухового апарату, як, наприклад, профілактика артрозу суглобів.

Так як хрящ живиться за рахунок суглобової рідини (у нього немає кровоносних судин), його відновлення - процес повільний. Допомогти йому в цьому можуть спеціальні препарати, які містять хондроїтин і глюкозамін. Це можуть бути гелі, які застосовують зовнішньо, або капсули для прийому всередину. Стандартний курс прийому капсул - близько двох місяців. Потім робиться перерва на три-чотири місяці, після чого ще два місяці треба приймати препарат. Звичайно, суглоб це не вилікує, але стан полегшити допоможе.

Хочеться порекомендувати ще й «народний» метод: холодець. Дійсно, ця страва впливає на хрящі, як і хондроїтин.

Щодо фізичних навантажень: тут працює одне важливе правило: більше рухайтеся і щосили уникайте використання тростини під час пересування. Якщо ви перенесете вагу, спершись на тростину, ваші зв’язки, м’язи, суглоби перестануть працювати так, як повинні, вони розучаться працювати правильно. І потім ви вже не зможете відмовитися від палиці, так як організм звикне до цього нового положення. Але при цьому фізичне навантаження має бути комфортним: не треба робити це через біль і в надмірній кількості.