Вчені: побороти цукровий діабет допоможе голод

Мікробіологи з Німеччини встановили, що переривчасте голодування дозволить запобігти надмірній появі бета-клітин, що викликають цукровий діабет другого типу.

Переривчасте голодування - один з останніх трендів в світі здорового харчування і способу життя. Недарма він викликав інтерес у групи німецьких мікробіологів, які шукають методи боротьби з цукровим діабетом.

Вчених зацікавила дія переривчастого голодування на утворення жирових клітин в організмі: при даному виді харчування їх утворюється помітно менше, що дозволяє зменшити кількість бета-клітин в організмі, які можуть викликати діабет другого типу.

Для підтвердження гіпотези було проведено ряд експериментів на спеціально відібраних лабораторних мишах, частина з яких була генетично модифікована задля більшої опірності цукрового діабету. У частини мишей, що харчувалися переривчасто, кількість жирових клітин в підшлунковій залозі було менше, ніж у інших.

Експеримент продовжили, періодично змінюючи види їжі, які давали піддослідним. Результати показали, що при надмірному утворенні бета-клітин організм отримував занадто багато інсуліну і не міг адекватно реагувати на отримання великих доз цукру.

Як висновок, вчені вказали, що переривчасте голодування і відмова від їжі в певний час покращує самопочуття людини і допомагає справлятися підшлунковій залозі з навантаженнями.

До речі, на сайті https://m1-privatklinik.ru/ ви дізнаєтесь про клініку М1 (Мюнхен) однією з спеціалізацій якої є лікування цукрового діабету у дітей і підлітків.

А дещо раніше американські експерти з товариства харчування перерахували три несподівані причини розвитку цукрового діабету другого типу. Поради щодо профілактики цієї хвороби опублікували на порталі Medicalxpres.

Так, ризик розвитку діабету другого типу збільшують продукти, в яких містяться вітаміни В12, зокрема яловича печінка. Для профілактики можна споживати чорний хліб, вівсянку, гранати, апельсини, горіхи, гречку, багаті вітамінами В6 і В2.

Крім того, проведені дослідження показали, що нормалізувати цукор в крові допоможе вірна послідовність прийому їжі. В першу чергу краще поглинати овочі, слідом за ними - гарнір з м’ясом.

Незбалансований прийом їжі сприяє розвитку діабету, тому м’ясні, рослинні і овочеві страви слід чергувати. До речі, половина тарілки завжди повинна була заповнена зеленими продуктами.