Відбілювання зубів - шлях до ідеальної усмішки

Мати гарну посмішку хочеться все життя. Однак з часом колір зубів може змінюватися під впливом різних несприятливих факторів. Наприклад через куріння або після застосування деяких ліків. В цьому випадку рекомендується пройти процедури попередньої професійної гігієни порожнини рота, а потім відбілювання.

Як зробити посмішку білосніжною і не нашкодити при цьому здоров’ю, добре знають в студії естетичної стоматології Smile, про яку детальніше можна дізнатися на сайті studio-smile.com.ua. Також тут на протязі багатьох років успішно практикують найсучасніші хірургічні, терапевтичні і ортодонтичні методики лікування і профілактики, що дозволяють на довго забути про різні зубні проблеми. 

Методи відбілювання в стоматології

Відбілювання можна розділити на дві великі категорії - домашнє і професійне. Обидві ці процедури повинні проводиться після консультації зі стоматологом і методом, відповідним персонально вам. В даний час є велика різноманітність відбілюючих паст, смужок, олівців для самостійного застосування в домашніх умовах, але не всі вони нешкідливі, тому самостійне використання не рекомендується. Варто розуміти, що домашнє відбілювання - як правило, підтримуюча процедура, необхідна для того, щоб зберегти і продовжити результат, який отримано за рахунок професійного відбілювання.

Професійне або офісне (кабінетне) відбілювання зубів відбувається в клініці за допомогою спеціального обладнання. Існують різні методи клінічного відбілювання. Найчастіше використовуються комбіновані. Наприклад, лазерне або фотовибілювання. Професійна гігієна порожнини рота, що включає в себе ультразвукове чищення, чищення методом air-flow, полірування зубів обертовою щіточкою зі спеціальною пастою - це не відбілювання, але невід’ємна частина підготовки до цієї процедури. Це пов’язано з тим, що оцінити ваш справжній колір зубів можна, тільки попередньо і якісно очищаючи поверхню зубів від твердого або м’якого щільного темного нальоту.

У всіх випадках відбілювання на зуби пацієнта наноситься спеціальний гель. Освітлення емалі відбувається за рахунок вивільнення активного кисню під впливом хімічної реакції і / або УФ світла, лазера. Трапляється так, що у відновленні природного кольору потребує тільки один або кілька зубів. Як правило, якщо зуб раніше піддавався лікуванню або був травмований, причина його забарвлення не зовнішня, а внутрішня. У такій ситуації підійде метод внутріканального відбілювання. Після очищення каналів зуба і пломбування відбувається їх ізоляція, а спеціальний гель вводиться безпосередньо в порожнину зуба стільки раз, скільки необхідно для досягнення результату.

Хімічне відбілювання

У стоматології немає єдиної думки щодо ефективності застосування джерел світла при відбілюванні. Проте пацієнтам, які не готові переплачувати за більш тривалу і дорогу процедуру, можна порекомендувати хімічне відбілювання. Це процес найшвидший і щадний, так як до складу відбілюючих засобів входять компоненти, що збільшують щільність емалі і знижують чутливість зубів. У хімічного методу практично немає протипоказань. Важливим аргументом може виявитися і фінансова сторона питання - така процедура коштує дешевше.

На що звернути увагу

Далеко не всі від природи наділені білосніжними зубами, але в ряді випадків в зміні кольору і появі нальоту є вина пацієнта. Зловживання тютюном, фарбувальними напоями, нехтування правилами гігієни ведуть до руйнування емалі і втрати природного кольору. Таким людям спочатку потрібно відвідати гігієніста і провести професійну гігієну порожнини рота. Можливо, що результат цілком задовольнить і хімічне освітлення не знадобиться.

Також варто віддавати собі звіт, що відбілювання - процедура лікувальна, але косметичний ефект може бути оборотним. Ефект, який ви будете спостерігати відразу після відвідин кабінету доктора буде тимчасовим. Для досягнення довгострокового результату рекомендується використовувати системи домашнього відбілювання, але робити це краще під контролем лікаря.

Не варто забувати і про «білу» дієту (продукти світлого кольору). У перші тижні після візиту до лікаря вона грає важливу роль.