Поради експертів: як вибрати агентство нерухомості

Велика кількість агентств нерухомості на нашому ринку дає можливість вибору і одночасно ускладнює його. Незважаючи на існування певних законодавчих обмежень, всі компанії різні, і їх можливості по наданню послуг - теж. Як захистити себе від некомпетентності фахівців агентства нерухомості, як зрозуміти, кому можна довірити рішення найголовнішого питання? Про це ми і поговоримо.

Навіщо звертатися в aгeнтcтвo? Щоб зекономити час і отримати найповнішу інфopмaцію про ціни нa pинку і пpопоновані вapіaнти, пpостіше звернутися до пpoфecіoнaлів, y якиx вся ця інфopмaція є, або вони знають, дe її швидко дістати. Kліeнти aгeнтcтв воліють звертатися безпосередньо до cпeціaліcтів, які дaвнo і ycпішнo працюють c нeрухомістю: можуть здійснити oцінкy, підібрати підxoдящі вapіaнти, допомогти з oфopмлeнням дoкyмeнтoв, перевірити історію конкретного oб‘eктa. А звернувшись в Агентство недвижимости 911 ви все це отримаєте в найкращому для вас вигляді!

Пошук відповідного агентства проходить приблизно по одному і тому ж сценарію. Зазвичай все починається з Інтернету (рідше - з спеціалізованих друкованих видань). Скориставшись можливостями будь-якого пошукача, тут можна знайти всю інформацію: і те, які агентства існують на сьогоднішній день, і відгуки на кожне з них. Переглянувши десятки сторінок, Ви так і не змогли вибрати те єдине агентство нерухомості? Чому? Відповідь проста: не знали, на що звертати увагу.

Перший крок

Не варто недооцінювати сайт агентства нерухомості: це справжнє джерело інформації. Головне в процесі вивчення - зуміти побачити і те, що на поверхні, і те, що має навести на корисні висновки.

Перше, що, швидше за все, потрібно відшукати серед всієї інформації, - тривалість роботи агентства на ринку. І це цілком логічно. Багаторічний сукупний досвід співробітників і гарантія того, що компанія не зникне в одну мить, - важливі критерії відбору. Така організація, як правило, дорожить своєю репутацією і буде працювати на перспективу, а не жити одним днем.

На другому місці - база квартир, будинків, ділянок. Зверніть увагу на загальне число об’єктів: чим їх більше, тим вище ступінь довіри до роботи фахівців агентства. А значить, і Ви цілком можете туди звернутися.

Не полінуйтеся придивитися і до іншої інформації. Наприклад, наявність новин про тенденції ринку - також додатковий плюс на користь агентства. Чому? Та тому, що будь-яка серйозна компанія до всього підходить грунтовно і хоче користуватися перевіреними математичним шляхом даними.

Крім того, сайт - своєрідне звернення до потенційних клієнтів. Звідси і вимоги: від відвідування сайту має складатися відчуття відкритості. Погодьтеся, Вам буде цікава не тільки база об’єктів, а й особистість керівника, можливість звернутися безпосередньо до нього зі своїм недозволеним питанням. Тому, добре, коли у вільному доступі контакти не тільки рядових співробітників агентства, а й телефони (електронна адреса) керівництва, це означає, що Вас завжди готові вислухати.

Будь-які звернення клієнтів - це завжди нагадування про те, що добре, а над чим ще потрібно багато працювати. Якщо в агентстві це розуміють, то обов’язково буде організована робота з відгуками і зверненнями клієнтів. Придивіться, наскільки легко висловитися про роботу агентства, хто і як відповідає на позитивні і негативні оцінки. Непогано, якщо з відгуками працює окремий фахівець, який і з клієнтами розмовляє, і інформацію для подальшого аналізу проблем збирає. Пошукайте сайти з відгуками на агентства - таких зараз досить багато - і зверніть увагу на позитивні і негативні сторони компанії, з якою Ви збираєтеся працювати. Тут важливим є і кількість відгуків: чим їх більше, тим, як правило, більший і солідніше компанія.

Сьогодні кожне агентство бореться за клієнта. Розуміючи, що частина власників не бажає укладати ексклюзивний договір і прагне заощадити на послугах, деякі пропонують інші варіанти співпраці. Фактично, з боку клієнта це - добровільна відмова від використання гарантій. Саме примірник договору у Вас на руках і чек про виконані послуги захищає від будь-яких помилок агентства.

Договір - вже сам по собі захист від багатьох проблем. Боїтеся, що сума оплати агентству може змінитися? Читайте договір: там обов’язково буде вказана вартість послуг. Мало того, в відповідальних компаніях оплата проводиться по факту: отримав бажане і тільки тоді заплатив. Обов’язково уточніть у фахівця, чи не стягуються будь-які додаткові платежі, як, наприклад, оплата реклами і т.п.