Легендарному шутеру Counter-Strike виповнилося 20 років

Назва Counter-Strike відома, мабуть, кожному, хто хоч скільки-небудь цікавився іграми. Цікаво, що вихід першої версії в особі Counter-Strike 1.0 Beta, що представляла собою призначену для користувача модифікацію для оригінальної Half-Life, відбувся рівно два десятка років тому.

Ідейними натхненниками і першими розробниками Counter-Strike були Мінь Ле (Minh Lê), відомий також під псевдонімом Gooseman, і Джесс Кліфф (Jess Cliffe) з ніком Cliffe. На початку 1999 року як раз з’явився SDK для створення модифікацій для легендарного тепер шутера Half-Life, так що взимку закипіла робота. В середині березня було придумано відому тепер назву Counter-Strike і з’явилися перші сайти, присвячені модифікації. Нарешті, 19 червня 1999 була представлена ​​перша бета-версія шутера, а онлайн-сервери були запущені восени.

Завдяки популярності Half-Life і безкоштовності модифікації, Counter-Strike швидко завоював широке визнання і став конкурувати з такими впливовими в той час комерційними проектами, як Quake III Arena і Unreal Tournament. Все це помітили розробники Half-Life в особі Valve Software, які навесні 2000 року підключилися до багато користувачів проекту, пообіцявши матеріальну і моральну підтримку. Компанія викупила всі права на гру і найняла обох творців в свій штат, а вже 8 листопада 2000 року відбувся запуск платній Counter-Strike 1.0.

Звичайно, перша бета-версія дуже сильно відрізнялася від Counter-Strike 1.5, Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source або сучасної Counter-Strike: Global Offensive, але саме подія 20-річної давності стало початком великого шляху, який змінив всю індустрію командних ігор і кіберспорту, а також привів до появи безлічі проектів, що наслідують Counter-Strike або розвиваючих закладені в його основу ідеї.

Говорячи про історію знаменитої серії, не можна не згадати багатостраждальну Counter-Strike: Condition Zero від студій Rogue Entertainment, Gearbox Software і Ritual Entertainment. Вона вийшла в 2004 році і не отримала особливої ​​популярності. Це єдина офіційна гра серії з сюжетної кампанією (в особі окремої гри Condition Zero: Deleted Scenes). У процесі створення кілька разів змінювалися команди розробників, підхід, справа затягувалася, так що до моменту запуску гра виявилася застарілою технічно, особливо на тлі вийшла в тому ж році Counter-Strike: Source.

1xbet - одна из самых популярных букмейкерских компаний на просторах СНГ. Количество желающих сделать ставки онлайн стремительно возрастает, поэтому сайт компании не всегда справляется с огромной нагрузкой. Но есть хорошая новость - с недавних пор стало доступно 1xbet зеркало, которое работает надежно всегда, с ним вы имеете доступ к площадке 24 часа в сутки!