Горящі тури: їхати, чи ні?

Звичка називати путівки, термін заїзду за якими вже підійшов або навіть злегка прострочений, «горящими» народилася в СРСР. Нерідко можливість побувати на елітному, в тому числі і так званому номенклатурному, курорті звалювалася на голову звичайному громадянину майже як великий виграш в лотерею. Тому загальним правилом було брати їх, не замислюючись, що називається, поки дають!

У наш час туристичного різноманіття цей рудимент розвиненого соціалізму продовжує успішно існувати. Одним з його привабливих властивостей є низька ціна, оскільки туроператор прагне повернути хоча б частину вкладених коштів, не думаючи про прибуток. Давайте розберемося, в чому плюси і мінуси гарячих турів, а також чи варто їх хапати з тією ж швидкістю, що і п’ятдесят років тому.

Чому путівки “горять”?

Основною причиною появи гарячих путівок є те, що туроператор проявив надмірну активність і організував занадто багато поїздок (тобто пропозиція перевищила попит). Не врахував, так би мовити, кон’юнктуру ринку. Тому, щоб втратити якомога менше грошей, йому перед самою поїздкою доводиться значно занижувати вартість подорожі.

Або якщо в країні перебування, в яку була куплена поїздка, відбувається надзвичайний випадок (військовий переворот, вуличні заворушення, спалах небезпечного вірусу і інше), то від путівок починають масово відмовлятися, вони повертаються в продаж вже за заниженою ціною.

Тому перед покупкою, необхідно зважити всі плюси і мінуси горящої путівки, і тільки потім приймати остаточне рішення. У всякому разі, замовляючи тури в Туреччину від туристичної компанії “Экспресс Тур” ви можете бути на всі 100% впевнені в надійності і доступності, адже головним приоритетом в діяльності цього туроператора є ваша комфортна подорож у всіх сенсах цього слова.

У чому плюси горящих турів?

Отже, ми знаємо, що горящі путівки - це завжди результат незапланованих подій. Питання тільки в тому, яких. Якщо ними є суб’єктивні причини - відмова від подорожі через хворобу, смерть або банальну сварку, то плюси гарячих путівок безсумнівні. В першу чергу - це їх ціна. Туристичне агентство, залишаючи без зміни всю програму перебування, відмовляється від усіх націнок і знижок, які є його законним заробітком. Можливість спонтанно вирватися з кола повсякденних рутинних проблем і відправитися відпочивати так само може розглядатися як позитивний момент в певних життєвих ситуаціях.

Мінуси і застереження

Плюси гарячих турів цілком можуть бути перекриті недоліками. Низька вартість приваблива, але вона не повинна стати дорогою в пекло. Якщо не брати до уваги зовсім вже екстремальні ситуації, то мінуси гарячих путівок наступні:

- Збиратися в подорож доведеться дуже швидко, іноді протягом двох-трьох годин. Для сімейних пар з дітьми - це практично нездійсненна умова.

- Відмовитися від такого туру неможливо. Туроператор подвійного форс-мажору не потерпить.

- У вас немає вибору, ви поїдете туди, куди є можливість, і отримаєте ті умови, які обговорені туром. Неможливо змінити дату вильоту, кількість днів перебування та екскурсійну програму, навіть якщо вона складена на основі особистих переваг попереднього набувача.

- Найбільша вірогідність придбати гарячий тур є тільки в низький сезон, або непопулярні країни. Він може виявитися дійсно таким і вам доведеться більшу частину відпустки просидіти в готелі.

Що переважує - мінуси гарячих турів або їх плюси, вирішувати тільки вам. Знайти їх простіше всього на спеціалізованих інтернет-ресурсах, що надають інформацію від різних туроператорів. Там же у вас буде більше можливостей порівняти умови і ціни, а також шансів купити (забронювати) вподобане пропозицію, бо охочих за ними чимало.

Їхати, чи ні?

Вище ми вже згадували, чим небезпечні горящі тури і чи вартує “овчинка вичинки” в цілому. Наприклад, в країні перебування може вибухнути природний чи соціальний катаклізм, але туроператор не захоче втрачати все гроші і надіятися на краще. Проте, візьмемо на себе сміливість дати кілька практичних порад з придбання таких путівок.

- Якщо ви бачите падіння цін на пропозиції туроператорів, не тягніть до останнього моменту, після якого настає «просто даром». Дуже велика ймовірність того, що ви залишитеся ні з чим. В цьому випадку різниця в 150-200 доларів в порівнянні з перспективою провести відпустку біля телевізора замість пляжу здасться вам незначною.

- Дуже низька ціна туру в сукупності з абсолютно невідомим ім’ям туристичної фірми - це привід насторожитися і дати задній хід. Напевно вас намагаються обдурити. Навіть якщо путівка горить, чесний оператор не стане продавати її в рази дешевше, це смерть для його бізнесу. В крайньому випадку, не купуйте тури у «темних конячок» онлайн. Краще це зробити особисто, в офісі, ніж виявити, але вже після покупки, що адреса контори не існує, як і вона сама.

- Вирушаючи в гарячий тур, майте напоготові щось подібне «тривожної валізки» з мінімальним набором необхідного. Не прагніть отримати все по максимуму. Відсутність купальника потрібного фасону - це не причина для запізнення на літак. Якщо ви не полетите вчасно, то вигода від придбання обернеться фінансовим крахом.