Відпочиваючим на замітку: поради щодо вибору надійного турагентства

Перш, ніж відправитися на відпочинок, ми шукаємо варіанти, куди поїхати, де провести відпустку, скільки це буде коштувати, які умови проживання та ще десяток різних параметрів. Розібратися у всьому і взяти на себе більшу частину питань беруться туроператори. Ось тільки, звертаючись до них, хочеться, щоб компанія була надійною. Адже часті випадки, коли, купивши путівку або тур, ми дізнаємося, що фірма - банкрут і про відпочинок можна забути.

До вибору туристичної компанії потрібно підійти з максимальною відповідальністю, лише тоді ви отримаєте дійсно чудовий відпочинок, і ваша поїздка принесе максимум позитиву, незабутніх вражень і заряду енергії на цілий рік. Це все гарантує туроператор Бомба-тур,  а вдячні відгуки тих, хто скористався його послугами - красномовне підтвердження цьому. Тут працюють дійсно професіонали туристичного бізнесу, які готові задовільнити любі примхи відпочиваючих.

Так як же перевірити туроператора на благонадійність? Починати треба з простого - з’ясувати головне: компанія є туроператором чи турагентством (турфірмою).

Туроператор чи турфірма

При схожості назв самі компанії несуть різні фунции. Так, туроператори є творцями турів, маршрутів, різних напрямків. Саме вони шукають в кожній країні готелі, домовляються з ними і бронюють місця для своїх клієнтів.

Під час “гарячого сезону” туроператор замовляє чартерний рейс, а включаючи у вартість свого продукту авіапереліт, самостійно викуповує квитки на авіарейси, бронює місця в літаках. Туроператори приймають рішення про надання знижки і повністю створюють з нуля туристичний маршрут. Потім “пакет” продається тим, хто зібрався в подорож або на відпочинок, а також турагентствам і турфірмам.

На відміну від туроператора, туристичні агентства не можуть змінювати умови продажу путівки, напрямки, туру. Вони діють строго в рамках умов, які їм прописав туроператор, з яким вони працюють. Турфірми просто продають “готовий” відпочинок. За свою роботу вони отримують гонорар або відсоток від отриманий виручки. При цьому вони можуть пропонувати тури за невисокою ціною.

Відповідальність

При виборі організації, яка відправляє вас у подорож або на відпочинок, варто знати, хто і за що відповідає. Туроператор несе відповідальність за проданий тур. Це стосується не тільки його вартості, а й його наповнення (змісту, умови, якість послуг і т.д). При необхідності або за бажанням клієнта туроператор може піти на внесення коригування в пропонований продукт. Враховуються і побажання мандрівників, які дозволяють туроператорам виправити недоліки туру.

А ось у турагентств можливостей щось змінити в продається турі або путівкою немає. В їх обов’язки входить повідомлення своєму клієнту всієї інформації про путівку, яку у них купують. Виходячи з перерахованого вище випливає, що у туроператора купувати відпочинок вигідніше. Менше посередників і тих, хто намагається на вас заробити. Правда, трапляється, що турагентство і туроператор - це одна компанія, яка поєднує ці функції.

Стаж

Перш, ніж купити путівку, варто дізнатися, як довго оператор працює в сфері туристичного бізнесу. Чим більше досвіду, тим надійнішою може бути компанія. Правда, якщо туроператор молодий, це ще не говорить про те, що він ненадійний. У нього може бути не так добре налагоджена робота, як у тих, хто в даній сфері працює десяток років. У молодих туроператорів можуть виникати поодинокі накладки з бронюванням номерів у готелях, затримки авіарейсів через неузгодженість з перевізником. Але все приходить з часом і досвідом.

В давно працюючих компаніях такого практично не відбувається. При форс-мажор в “старій” компанії не будуть панікувати і швидко знайдуть спосіб вирішення проблеми.

Сайт - обличчя компанії

У хорошого туроператора працює якісний і повністю наповнений сайт. Адже це не тільки обличчя компанії, але ще і робочий інструмент. Уважно дивимося, чи зручно ним користуватися, чи все зрозуміло. Варто пам’ятати, що поважаючий себе і клієнта туроператор не буде створювати сайт-візитку, де всього пара сторінок з яскравими картинками і коротким описом послуг.

Солідна компанія дбає про свій інтернет-ресурс. Тут клієнт може детально дізнатися про послуги, які надає турагентство або туроператор. Отримати повну інформацію про вартість турів, можливі знижки, готелях, способах, як дістатися до потрібного місця, а також можливість самому сформувати тур по своїх параметрах.

Що кажуть

Не менш важливим для вибору турфірми або туроператора є думка тих, хто вже користувався їхніми послугами. Варто витратити час і пошукати відгуки на форумах або коментарі на самих сайтах компаній, що працюють на туристичному ринку. Правда, турфірми самі можуть відкоригувати відгуки і видалити непотрібні. Так що користуйтеся і сторонніми ресурсами, питайте в соцмережах, на сторонніх тематичних сайтах, які не пов’язані з конкретним туроператором.

Документи

Прийшовши в турагентство або в офіс туроператора не посоромтеся запитати їх про ліцензії, свідоцтва про реєстрацію, сертифікаті відповідності. Бажано, щоб туроператор був офіційно акредитований в посольстві зарубіжної держави.

Далі переходимо до ваших документів. Перш, ніж внести оплату за обраний вами тур, дізнайтеся, що з документів, де і коли ви отримаєте. У тому випадку, якщо вам почнуть говорити, що в турфірмі прийнято все передавати клієнту на вокзалі або в аеропорту, то не варто з ними мати справу, а тим більше платити гроші.