Балаклава. Для чого вона потрібна і як її носити

У багатьох, побачивши балаклави, виникає тільки одна, дуже їдка асоціація, що зв'язує даний аксесуар з терористами і злочинцями, які намагаються приховати своє обличчя від сторонніх очей. І тільки деякі люди, що займаються активними видами відпочинку: альпіністи, туристи, сноубордисти, лижники, байкери і велосипедисти та інші, знають, наскільки ж вона корисна, а іноді навіть просто незамінна!

Таким людям балаклава приносить користь як взимку, так і влітку. У холодну погоду вона захищає від морозу і вітру, в теплу - від вітру і пилу. А от купити балаклаву пропонує інтернет-магазин militarist.ua, саме тут представлено багато різновидів цього головного убору на любий смак і потреби.

Так що ж таке балаклава? Це головний убір, зовні чимось схожий на панчоху, який повністю покриває поверхню голови і шиї, зі спеціальними прорізами для очей, носа і рота. Є легенда, що назву їй дали англійці під час Кримської війни. Вони сильно мерзли і натягували на голову все, що тільки під руку попадалося, включно з розтягнутими панчохами. З назвою теж довго думати їм не довелося, воно походить від міста Балаклава в Криму, в якому на той момент і застряг полк.

Різновиди і застосування

Балаклави, в яких є тільки один вузький розріз для очей, найчастіше використовують альпіністи під час своїх гірських сходжень, особливо це стосується зимового періоду. Хоча, і міжсезоння сюди теж можна додати. Різновид цих масок з більш широким 1-м вирізом, в який можна помістити не тільки очі а й ніс, або з двома окремими вирізами для цих частин тіла, часто використовуються лижниками і сноубордистами.

Є також різновиди, що складаються з декількох частин, так звані трансформери. Вони зручні при зміні погодних умов, але, на жаль, не мають великого попиту. Ще один різновид - “піратка”, яка закриває тільки нижню частину обличчя, найчастіше, використовують для захисту області рота і носа від пилу.

І останній, досить популярна різновид - “баффі”. Це безшовна цільна пов’язка-шарф. Область її застосування, за рахунок великої кількості можливих комбінацій, досить широка. Її можна носити як бандану, шапку, пов’язку на лоб або навіть гумку для волосся. Такі баффі популярні серед модників і людей, що займаються спортом і активним відпочинком. Вони бувають літніми (іноді з козирком), зимовими (утеплені вовняною ниткою або іншими матеріалами) або універсальними.

Матеріали

Раніше, традиційними матеріалами для балаклав вважалися шерсть і трикотаж. З удосконаленням технологій з виробництва різних тканин, після винаходу такого чудового і універсального матеріалу як фліс, лідируючі позиції зайняв саме він. Також часто використовуються різні мембранні матеріали як віндблок або віндстопер, але флісу вони все одно не конкуренти. Відмовитися від натуральних матеріалів виробників змусило те, що не дивлячись на те, що вони приємні на дотик, вони не дуже ефективні для захисту від вітру, швидко намокають і погано сохнуть.