Німці спроектували перший в світі маглев-ліфт MULTI, котрий може рухатися вертикально і горизонтально

Один з найбільших промислових концернів Німеччини компанія «ThyssenKrupp» збирається втілити в реальність 160-річну мрію інженерів - побудувати в берлінському 276-метровому хмарочосі ліфтову систему під назвою MULTI, яка є не кабельним горизонтально-вертикальним підйомним механізмом.

За словами виробника, технологія, яка буде використовуватися в будівництві цього дивного пристрою, дозволяє відразу декільком кабінам ліфтів пересуватися по замкнутій петлеподібній шахті, сформованій всередині висотки. Рух ліфтів забезпечується особливою магнітною системою приводу, яка певним чином схожа з тією, що застосовується в поїздах маглева. Тобто, ліфтові кабінки будуть утримуватися і пересуватися виключно силою електромагнітного поля, а так як між кабінками і поверхнею шахти буде існувати зазор, то тертя між ними буде виключено. По суті, такі ліфти, що працюють на лінійних двигунах, як і поїзди маглева, можна буде назвати монорейковим засобом пересування.

Уже зараз ця інноваційна ліфтова система повністю спроектована і прорахована. Всередині хмарочоса по ліфтовій шахті зможе одночасно пересуватися 12 кабінок, що розвивають швидкість 18 м/с. Коли даний проект реалізується наразі невідомо, а щодо традиційних ліфтів, то  компанія Мастерліфт пропонує якісне комплексне обслуговування і ремонт ліфтового обладнання любої складності і призначення.

Підйомна система MULTI має безліч переваг. Генеральний директор компанії «ThyssenKrupp Elevator AG», пан Андреас Шіренбек сказав в заяві: «Ми вважаємо, що MULTI - це справжній прорив в майбутнє, який змінить спосіб переміщення людей і вантажів на висоту. Вона скоротить час очікування ліфта, до того ж, сама система займає значно менше простору в будівлі. Додайте до цього зменшений вуглецевий слід - ліфт, побудований за нашою технологією, використовує на 60% менше електроенергії, ніж традиційні ліфти».

До того ж, дана система не має обмежень по висоті, і оскільки вона дозволяє ліфтам міняти напрям руху на 90 °, то вони можуть рухатися у вертикальній і горизонтальній площині. Такі здібності відкривають нові можливості для архітектури висотних будівель. Це дуже важливо, бо на думку вчених, до кінця нашого століття 70% населення земної кулі буде проживати в містах. При цьому, зараз у всьому світі одночасно працює близько 12 млн. ліфтів, і щорічно на них проїжджає приблизно 1 млрд. чоловік, витрачаючи на очікування ліфта купу часу.

Міста постійно ростуть вгору, і з 2000 року по сьогоднішній момент кількість будівель заввишки більше 200 м потроїлася. Зараз у всьому світі одночасно будується більше 180 висоток. Тим часом, традиційні ліфти обмежені в своїх можливостях, та й можливості зведених будинків вони значно скорочують. Чим вище хмарочос, тим більшої величини потрібно звичайному ліфта вали - це забирає в будівлі багато робочого простору, а також вимагає значної витрати енергії.

У системі ж MULTI ліфтові кабінки, зроблені з вуглецевих композиційних матеріалів, і всі робочі механізми мають малу вагу і габарити. Їх маси фактично зменшено на 50% в порівнянні зі звичайними ліфтовими системами. Відсутність кабелів і противаг також зменшує масу системи ліфта.