Навіщо фірмі потрібен аудит

Із законодавства ми знаємо, що аудит є незалежною експертизою фінансової звітності організації, заснований на перевірці правильності ведення бухгалтерського обліку, відповідності операцій (господарських і фінансових) з чинним законодавством, а також повноти і точності їх відображення у звітності. Завершенням експертизи є складання аудиторського висновку.

Саме поняття «аудит» є більш широким, ніж ревізія або інші форми контролю. Аудит включає в себе крім перевірки достовірності фінансових показників також розробку пропозицій щодо поліпшення господарської діяльності організації.

Мета аудиту - своєчасно виявити і усунути порушення, щоб згодом уникнути штрафних санкцій та інших наслідків. Інша мета аудиту - отримати інформацію щодо стану бухгалтерського, управлінського обліку, документообігу, а також рекомендації щодо їх удосконалення.

Cкладений за результатами аудиторської перевірки висновок є офіційним документом, який призначений для користувачів фінансової (бухгалтерської) звітності аудійованих осіб. Такий висновок дозволить компанії зайняти вигідну позицію на ринку, послужить цілям спрощення взаємовідносин з податковими органами, банками, митницею.

Деякі організації замовляють аудит з метою підтвердити іноземним партнерам свою економічну спроможність, інші - щоб позбутися від можливих податкових наслідків. У когось пропала довіра до свого бухгалтера, а комусь просто потрібна впевненість у завтрашньому дні. Цілей аудиту багато.

І якщо одні компанії вже давно співпрацюють з аудиторами, то інші лише починають кроки в даному напрямку. Перша категорія названих компаній, заощадивши чималі кошти завдяки аудиторам, вже не уявляє без аудиторів свою діяльність. Для них очевидні плюси взаємовигідного співробітництва.

Так в чому ж плюси залучення незалежних аудиторів? Нерідкі випадки, коли незалежні аудитори знаходять значні помилки навіть у висококваліфікованих бухгалтерів. Чому ж це відбувається? А тому, що велика частина робочого часу штатного бухгалтера йде на різні поточні справи, як то оформлення первинних документів, робота з дебіторами / кредиторами, нарахування / сплата податкових платежів і т.п. Аудитор же позбавлений таких справ, що дозволяє йому щодня вивчати бухгалтерське і податкове законодавство і відстежувати всі нововведення і різні питання.

Не варто залишати поза увагою і таку ситуацію, коли невелика фірма може дозволити собі оформити в штат лише одного бухгалтера, і при цьому з невеликим окладом. В даному випадку, швидше за все, на роботу наймається фахівець з незначним стажем роботи або «розривається» на кілька підробітків. А так як вчити такого фахівця на фірмі нікому, то і якість ведення бухгалтерського обліку може бути поставлене під сумнів.

Нерідко виникає питання: чи не замінюють чи (полегшують) аудитори працю податкових інспекторів? Ні. Вся інформація по проведеній аудиторській перевірці, що міститься в звіті аудитора, включаючи можливі виявлені порушення, строго конфіденційна. Вона недоступна для податкових органів. Користувач звіту аудитора - тільки замовник. З боку самого підприємства до податкових органів надходить уже інший документ - аудиторський висновок, і тільки в разі обов’язковості аудиту.

При цьому відзначимо, що при наявності аудиторського висновку довіру до вашої організації з боку податкових органів підвищується. А аудиторський звіт дає можливість контролю над внесенням виправлень, рекомендованих аудитором, всередині вашої бухгалтерії та інших служб.

Ви питаєте, що робити в разі, якщо думка вашого бухгалтера не збігається з думкою аудитора? Це право бухгалтера, адже аудитор є зовнішнім консультантом, думка якого (зауваження та рекомендації) компанія має право як приймати, так і не приймати. Відзначимо лише і це дуже важливо, що думка аудитора завжди заснована на законодавстві, вона обов’язково містить посилання на нормативні акти.

Як свідчить практика, успіх бізнесу у більшості випадків залежить від залучення досвідчених консультантів зі сторони. Саме такі працюють в компанії АУДИТ-ІНВЕСТ, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://audit-invest.com.ua/ua/consulting. Комплексний, професійний управлінський консалтинг від АУДИТ-ІНВЕСТ - це оптимальна організація усіх фінансових процесів на основі експертної оцінки наявної ситуації, мінімізація ризиків, контроль бухгалтерського і інших видів обліку,  ефективне оперативне вирішення всіх питань ведення бізнесу.