Криптовалюта Libra: що потрібно знати про гроші Facebook

18 червня 2019 року соціальна мережа Facebook представила свою криптовалюту Libra на власному блокчейні. Анонсування Libra повернуло інтерес інвесторів в сферу криптовалют - протягом останніх двох тижнів курс Bitcoin виріс до $ 13 тис. - максимуму за останні кілька років, а тема цифрових грошей знову стала однією з найпопулярніших в інтернеті. Яким чином Facebook оживив ринок криптовалют, і чи вплине Libra на розвиток цифрової економіки?

Libra - що це?

Вперше інформація про Libra з’явилася приблизно рік тому. Розвитком проекту займається колишній президент PayPal і віце-президент Facebook Messenger Девід Маркус. Серед творців Libra є екс-співробітники проектів Chainspace і Coinbase, а також колишній віце-президент Instagram Кевін Вейл. Головним економічним директором Libra є професор Массачусетського технологічного інституту Крістіан Каталіна. Безпосередньо над проектом Libra працюють більше 100 чоловік. Спочатку деякі ЗМІ вважали, що криптовалюта буде називатися GlobalCoin, однак Facebook вирішив назвати проект Libra - по аналогії з з абревіатурою лондонської міжбанківської ставки LIBOR. Тільки з подачею, що «LIBOR призначена для банків, а Libra - для людей».

Криптовалюта Libra від Facebook з’явиться у користувачів в першій половині 2020 року. А наразі по посиланню https://7pay.me ви зможете вигідно обміняти Webmoney WMZ WMR WMX на UAH Приват24/Visa/Mastercard.

Цифрова валюта Libra буде інтегрована в Messenger і WhatsApp, також з її допомогою користувачі зможуть здійснювати покупки в Instagram і, можливо, в інших сервісах, які стануть партнерами екосистеми Libra. Зберігати активи користувачі зможуть як в офіційному гаманці Calibra, так і в сторонніх сервісах. Соцмережа вже відкрила прийом заявок на закрите тестування цього гаманця і можливостей самого токена Libra. При цьому сам блокчейн буде відкритим. Це означає, що його зможуть використовувати сторонні розробники для створення додатків і сервісів, що працюють в цій екосистемі.

Facebook має намір використовувати Calibra для проведення фінансових операцій користувачів у всіх своїх сервісах. Купувати Libra можна буде як в додатку гаманця зі звичайною банківської карти, так і через термінали і навіть фізичні точки партнерів.

Facebook планує, що криптовалюта і блокчейн Libra буде розвивати спеціально створений консорціум Libra Association, зареєстрований в Женеві, в який вже увійшло близько 30 компаній. 18 червня представники Facebook розповіли, що в ньому точно будуть приймати участь Mastercard, Visa, Spotify, PayPal, eBay, Uber, Vodafone, а також венчурні компанії Andreessen Horowitz і Thrive Capital. Також до консорціуму увійшли чотири блокчейн-компанії - Anchorage, Bison Trails, Coinbase і Xapo Holdings.

Блокчейн Libra буде не децентралізованим, а керованим декількома компаніями, мабуть, з числа партнерів екосистеми. На сьогоднішній день публічно невідомо, хто точно увійде в керуючий склад і як це буде відбуватися.

Кожна з компаній для укладення партнерства повинна інвестувати у валюту мінімум $ 10 млн, а до великого запуску соцмережа планувала залучити мінімум $ 1 млрд від 100 партнерів.

У чому особливість Libra? Чим відрізняється вона від інших криптовалюта?

Найважливіше в Libra - аудиторія Facebook, яка вже перевищує показник в 2,5 млрд осіб. За ідеєю, доступ до цього інструменту отримають всі користувачі соцмережі незалежно від країни, в якій вони проживають. Відповідно, заробляти на продажі послуг і товарів в сервісах Facebook зможуть люди не тільки в розвинених країнах, але і в країнах, що розвиваються.

Користувачі, які збираються використовувати Libra, не платитимуть компанії комісію за здійснення операцій. Магазини, що впровадили криптовалюту в свою систему, будуть виплачувати «дуже маленьку комісію», стверджують в компанії. При цьому її розмір поки не розкривається. Деякі експерти також вважають, що Facebook перший час буде доплачувати користувачам, надаючи різні знижки, щоб залучити аудиторію до свого нового продукту.

Вартість Libra буде прив’язана до реальних активів, серед яких - банківські депозити, цінні держпапери. Подробиці в реалізації цього пункту поки також не розкриваються. Експерти вважають: таким чином Facebook намагається запевнити майбутніх інвесторів, що вони вкладають свої кошти в підтверджені активи.