До Феміди у всеозброєнні: як правильно вибрати адвокатську компанію

Чим цивілізованіше суспільство, тим вище в ньому роль адвоката, тим сильніше розвинений у ньому ринок юридичних послуг. Дійсно, навіть в тоталітарних режимах, якщо в них є хоча б формальні інститути правосуддя і законності, толковий адвокат може домогтися багато чого. Інша справа що, наприклад, за радянських часів, громадяни зверталися майже завжди тільки у кримінальних справах - корпоративних суперечок або рейдерських захоплень тоді бути не могло, вимагати морального відшкодування за образу чи неякісний товар в закладах торгівлі - безглуздо.

Сьогодні, попри все, Україна просунулася до євростандартів законностію. Однак, нікуди не поділося рейдерство, шахраї, що віднімають наше майно, великі компанії, що продають нам небезпечні продукти і багато іншого. Адвокати потрібні, щодня сотні, тисячі людей по пошуковому запиті юридическая компания киев для вирішення своїх проблем прагнуть знайти хорошого захисника. І на допомогу їм приходять досвідчені фахівці компанії MONTER LOI.

Але як вибрати дійсно професійного та відповідального адвоката? Питання актуальне: сьогодні в Україні щорічно випускається 22000 нових юристів, багато з яких звертаються до кваліфікаційно-дисциплінарні комісії, як здобувачі адвокатських «корочок». Більш того, навіть юристи з 15-20-річним стажем масово змінюють спеціалізацію на адвокатську. І шанс нарватися на дилетанта в таких умовах досить високий - наприклад, нерідкі випадки, коли недосвідчені адвокати роблять елементарну помилку - пропускают термін подачі позову.

Нюанси при виборі адвоката

- Показник виграних адвокатом в судах справ - хорошим вважається показник не менше 65%. Зокрема у юридичної компанії MONTER LOI цей показник становить - 70% виграних справ у суді. 

- Намагатися не зв’язуватися з адвокатами- «багатоверстатниками», які з однаковою легкістю беруться як за кримінальні справи, так і за корпоративні чи трудові спори та інші сфери права. «Самородків» однаково професійно в усьому розбираються одиниці - кваліфікований адвокат, як правило - це вузькоспеціалізований фахівець.

- Інша справа, якщо мова йдеться про адвокатську компанію - тут і зібрані фахівці всіх профілів. Зазвичай тут зібрано 10-20 адвокатів, кожен з яких відповідає за свій конкретний напрямок. Але, знову ж таки, - див. Пункт № 1 і переконайтеся в ефективності конкретної юрфірми. Адже «спеців» в деякі з них набирають за принципом кумівства

- Будьте обережні з адвокатами, які пропонують «повирішувати» справу неформально, «занести» куди потрібно певну суму і т.д. Швидше за все не буде ні потрібного рішення, ні грошей. А в гіршому случає ви самі станете фігурантом кримінальної справи

Інший важливий аспект - які функції сьогодні виконують адвокатські компанії, як більш серйозний інструмент захисту клієнта ніж просто адвокат-одинак? Коротко розглянути можна на прикладі вже згаданої вище компанії MONTER LOI:

- Кримінальне право. Класика адвокатського жанру - консультування та представлення інтересів клієнта в суді. А також захист на досудовому етапі, на допиті, контроль правильності експертиз та ін.

- Захист прав інтелектуальної власності. Новий і актуальний сьогодні для України напрям: від реєстрації торгової марки до IT-сфери: захист авторства комп’ютерних програм, інтернет-дизайн і контент-сайтів і інше.

- Корпоративне право - від простої (але не менш відповідальної) грамотної реєстрації юридичної особи, фірми або громадської організації, отримання ліцензії - до захисту інтересів в ході злиття або поглинання різних бізнес-суб’єктів.

- Угоди з землею і нерухомість. Аудит земельної ділянки перед покупкою, ведення переговорів з власниками. Перевірка «чистоти» реалізованого об’єкта нерухомості, переклад будівлі або офісу з нежитлового фонду в житловий (і навпаки). Забезпечення договорів з постачальниками комунальних послуг і т.д.

- Кредитні суперечки. Гостро актуальна сьогодні для українців сфера, особливо після появи в країні величезної кількості кредитних компаній, які наживаються на необізнаності позичальників. Аналіз підписаних (або планованих до оформлення) документів. Оскарження незаконних норм в фінансових інстанціях, представництво в суді.

- Трудові спори. Якщо раніше громадяни були досить пасивні, відстоюючи свої робочі права, вважаючи за краще просто звільнитися, то сьогодні ситуація змінюється. Допомога адвокатів конфліктах при звільненні, переведенні на іншу посаду і навіть домаганнях іноді стає просто незамінною

Природно, це не всі критерії вибору свого захисника і представника в судових інстанціях і на досудовому етапі. І далеко не все, чим можуть допомогти адвокати українцям. Проте, це мінімум того, що необхідно знати потрапивши у важку ситуацію, при якій потрібна кваліфікована юридична допомога.