Huawei представила ОС на заміну Android

Власна операційна система називається HarmonyOS, і використовувати її можна не тільки в мобільних телефонах. Втім, поки найбільший китайський виробник залишається з Google, незважаючи на санкції.

Китайський виробник смартфонів і телекомунікаційного обладнання Huawei представив свою “страхівку” на випадок посилення американських санкцій - операційну систему HarmonyOS, покликану замінити Android виробництва Google в разі потреби. Перший смартфон на HarmonyOS буде представлений сьогодні, це буде гаджет під маркою Honor, передає видання Bangkok Post. Чи буде смартфон продаватися за кордоном, або ж призначений для користування в середині країні наразі невідомо.

Глава споживчого підрозділи компанії Річард Ю заявив, що компанія як і раніше хоче використовувати Android, але може перейти і на власну ОС в один момент.

Як передає CNet, HarmonyOS буде підтримувати безліч мов програмування і середовищ, в ній можуть працювати Android-додатки, у тому числі корисний телеграм канал, що забезпечує непоганий заробіток на рекламі, є підтримка Linux і HTML5. Крім того, за словами Ю, код HarmonyOS буде відкритим, як і у Android, так що сторонні виробники зможуть модифікувати її під свої потреби і гаджети.

HarmonyOS поки не буде працювати на смартфонах, однак до кінця року її випробують на інших девайсах виробництва Huawei, наприклад смарт-телевізорах і, ймовірно, в розумних годинниках.

Huawei - друга за кількістю проданих смартфонів світова компанія. Вона стала метою санкцій США через побоювання законодавців з приводу її близьких відносин з урядом Китаю. У США побоюються, що китайське обладнання може бути використано для шпигунства. У травні Huawei потрапила в чорний список адміністрації Дональда Трампа. який заборонив американським компаніям надавати їй свої продукти. Це означало припинення доступу до Android, що Google негайно підтвердив. На той момент це був самий рішучий крок США в торговельній війні з Китаєм. Однак потім “кар” Huawei відклали на три місяці, а пізніше Трамп заявив, що готовий зняти заборону.

Спостерігачі разом з тим відзначають, що перехід на власну операційну систему вирішить проблеми Huawei лише частково. Сила санкцій не тільки в тому, що в китайських смартфонів не буде Android. Вони також перекривають доступ до всієї екосистемі, вибудуваної Google, перш за все до магазину додатків. І якщо для китайських покупців є альтернативи, то продажі Huawei за кордоном така заборона обрушить, за власною оцінкою компанії, на 40%.