Як правильно вибрати майстра по ремонту квартир

Ринок послуг по ремонту квартир зараз досить великий. Але це не означає, що вашу квартиру обов'язково відремонтують якісно. Що ж потрібно мати на увазі, збираючись замовляти ремонтно-будівельні роботи?

Майстри і матеріали - фактори, що визначають якість і вартість ремонтних робіт. Тільки справжні професіонали, яких можна замовити на сайті remontuem.lviv.ua, і які виконують ремонт квартир Львів любої складності, здатні сміливі дизайнерські фантазії втілити у фактичну реальність. З усього різноманіття будматеріалів, технологій потрібно вибрати «своє» з технічних, естетичних і «гривневих» параметрів.

Майстри - категорії

Всіх майстрів, які надають послуги ремонту квартири «під ключ» можна умовно розділити на 3 види:

- «Домашні» майстри - люди, що самостійно навчилися клеїти шпалери, міняти трубопроводи, укладати ламінат, штукатурити. Надають ремонтно-будівельні послуги у вільний від основної роботи час;

- «Вільні» професіонали - «одинаки» або бригади. Ремонт і будівництво - їхня професія. Деякі майстри цієї категорії мають освіту за фахом, досвід роботи на великих будовах;

- Організації - компанії різного формату, які надають будівельні послуги.

Право на існування має кожен варіант, але не всі вони зручні для капітального ремонту.

1. «Домашній» майстер - людина, для якої будівництво є лише «підробітком» у вільний від основної роботи час, зазвичай освоює лише кілька операцій облицювання кахлем, штукатурки або монтажу підвісної стелі. Крім питання ціни на етапі попередніх переговорів потрібно обумовити:

- можливість консультації при покупці будівельних матеріалів - при необхідності;

- питання інструментів, допоміжних засобів - в іншому випадку терміни виконання робіт збільшаться на час пошуку більш потужного перфоратора, драбини.
Закупівля будматеріалів, прибирання сміття в разі найму «домашнього» майстра виконуються членами сім’ї. Роботи можуть проводитися тільки у вихідні та святкові дні, вечорами, що істотно збільшує терміни.

Вимоги технологій, СНіП залишаються «за бортом». Оголошення, що обіцяють якісний ремонт квартири «під ключ» одним майстром краще ігнорувати. Низька ціна - відносна перевага. Якість робіт, виконаних мінімальним набором інструментів, з порушенням правил, залишає бажати кращого.

2. «Вільні» професіонали. Дотримання будівельних правил, знання сучасних технологій, матеріалів, специфічних нюансів у професіоналів «в крові». Грамотні будівельники завжди порадять оптимальний варіант рішень, відповідний конкретному приміщенню, побажанням господаря квартири. У них є інструмент необхідної потужності, іноді спецтехніка.

На етапі усного або письмового договору (частіше фіктивного) обумовлюються:

- умови придбання та доставки будматеріалів - оптова закупівля за дисконтною карткою, що є у будівельників, скоротить витрати на 5-10%;

- за чий рахунок купуються витратні матеріали - свердла, олівці, робочі рукавички, маски і інші.

Будівельники «одинаки» пропонують обмежений набір послуг, бригади побудують будинок з оздобленням внутрішніх приміщень, облицюванням фасаду, з доріжками викладеними тротуарною плиткою, приберуть будівельне сміття. Ціна послуг «вільних» професіоналів трохи нижче, ніж «оформлених» компаній.

3. Будівельні організації. В арсеналі великих компаній професійний інструмент, спеціалізована техніка. «Організовані» будівельники працюють з оформленням договору, в якому можна вказати кожен “крок” ремонтно-будівельних робіт. Гарантія якості часто обмовляється умовою використання будівельних матеріалів, що представляються фірмою.

Перед підписанням договору уточнюється можливість і умови корекції ходу будівельних робіт та цін - можуть змінитися особисті плани, наприклад, замість ламінату захочеться постелити на підлогу ковролін. Або через конструктивні особливості квартири, виявлені тільки після «розтину»: демонтаж піддону під сантехкабіни в панельному будинку загрожує обваленням стін туалету та ванної, але перфоратором можна акуратно зняти з нього стару плитку, зрізати поріг, що розділяє ванну і коридор. Неможливо прокласти проводку в каналі плити перекриття, забитому бетонним розчином.

Висока ціна послуг будівельної компанії компенсується можливістю розробки проекту дизайну і перепланування, чіткою організацією робіт. Договором передбачена відповідальність сторін, вирішення спорів у судовому порядку.

На що звертати увагу при виборі

Наявність власного сайту, портфоліо робіт, висока ціна послуг і обіцянки гарантій - підтвердження професіоналізму офісних працівників, але не будівельників. При виборі «своїх» майстрів доведеться орієнтуватися на відгуки знайомих, особисті враження при зустрічі.

1. Відгуки знайомих. Красиво, швидко, зручно, якісно - це тільки слова. Ідеальний варіант, напроситися в гості, подивитися, оцінити, уточнити:

- що таке «особливе» запропонували і зробили «хороші» хлопці;

- як відремонтована квартира виглядає через місяць, півроку чи навіть через рік після закінчення робіт;

- як швидко майстри приїхали для усунення дефектів - якщо такі були виявлені.

Деякі майстри готові виконати «будь-який каприз», навіть якщо дизайнерська фантазія не відповідає реальним уявленням членів сім’ї про красу і комфорт.

2. Особисті враження. Складно уявити, що робочі прийдуть в смокінгу, але деяка акуратність у зовнішньому вигляді буде тільки плюсом. Недбалість одягу, вільне вживання ненормативної лексики, запах алкоголю - тривожні симптоми.

Хороші зовнішні ознаки:

- робочі приїжджають вчасно або попереджають про запізнення;

- до моменту початку робіт є всі необхідні інструменти і матеріали;

- всі зайняті, ніяких «перекурів» через кожні 5 хвилин;

- читаються інструкції - професіонали «пробігають очима» інструкції навіть до добре знайомим сухих сумішей, сантехнічного обладнання «про всяк випадок»;

- роботи йдуть «без гонки» - іноді звучить: має висохнути, дозріти, постояти;

- роботи виконуються акуратно - переробляється все, що йде «не так»;

- особлива увага приділяється підготовці основі - перевіряється міцність шару старої штукатурки. Плями іржі, цвілі виводяться з одночасним з’ясуванням причин їх появи;

- на «будмайданчику» порядок - будівельне сміття збирається в мішки, а не валяється по всій підлозі до кінця дня.