Облаштовуємо пасіку: перші кроки

Вирішили завести власну пасіку і не знаєте, з чого почати? Наша стаття докладно розповість, як завести бджіл з нуля на власній дачній ділянці.

Найголовніше питання, яке необхідно вирішити перед тим, як організувати пасіку на дачі - безпека. В першу чергу безпека своєї сім’ї і сусідів. Якщо у вас або у членів вашої сім’ї є алергія, то укус бджоли може бути дуже небезпечний. Крім того, обов’язково потрібно попередити сусідів про рішення зайнятися бджільництвом.

Організація пасіки на дачній ділянці

Відповідно до встановлених законодавчих норм, до розведення бджіл в умовах дачної ділянки пред’являються особливі вимоги:

- Відстань від вулика до сусідньої ділянки не може бути менше 10 м.

- У разі розташування пасіки в населеному пункті, в тому числі дачному кооперативі, дозволяється заводити не більше двох сімей бджіл на 100 кв.м.

- 3 м - саме така відстань має бути між вуликами.

- На ділянці з пасікою обов’язково повинен бути паркан або живопліт.

Матеріали та обладнання

Якщо ви вирішили розводити бджіл вперше, вам обов’язково знадобляться такі інструменти:

- спецодяг - костюм з довгими рукавами. Це може бути халат з довгими полами і рукавами або комбінезон.

- маска - захисне пристосування для обличчя та шиї.

- димар - інструмент для відволікання бджіл під час збору меду.

- вощина - являє собою шестигранні стільники, що виконують роль основи для меду.

До речі, магазин бджільницства melisa93.com.ua пропонує по найкращій вартості все необхідне для роботи на пасіці.

Вибір вулика

При створенні пасіки питання вибору вуликів є одним з найважливіших. Сьогодні в спеціалізованих магазинах продаються різні варіанти вже готових до експлуатації пристосувань. Широкий вибір забезпечується за рахунок різниці в конструкції і використовуваних матеріалах.

За своєю будовою вулики поділяються на 3 види: лежаки, стояки і комбінованого типу. Головна відмінність - спосіб розміщення сот всередині. Найбільш зручний для догляду - перший тип будови.

Можна також змайструвати вулик своїми руками. У спеціальній літературі і на професійних форумах є велика кількість креслень і схем. Ключова вимога, що пред’являється самими бджолами до оселі - теплий і сухий будиночок. Якщо ви вирішили виготовити вулик самостійно, вибирайте тільки якісні і екологічно чисті матеріали. У будинку для бджіл повинен бути простір і хороша вентиляція.

Створюємо пасіку

Отже, якщо ви готові позитивно відповісти на питання «чи хочу я зайнятися бджільництвом?», обов’язково ознайомтеся з наступними порадами.

- не заводьте більше 4 сімей на одному дачній ділянці. Звичайно, варто заводити більше - вирішувати тільки вам, але важливо пам’ятати, що починаючому пасічнику може бути важко в догляді за великою кількістю сімей.

- сім’я складається з бджолиної матки, кілька сотень трутнів і близько 80 000 робочих комах. Саме така сім’я розміщується в окремий будиночок - вулик. Найкраще помістити вулик у віддалений куточок вашої ділянки. Для забезпечення безпеки вашої родини виключіть перетин доріжок до часто використовуваних приміщень на дачі і пасіки.

- традиційно час розміщення бджіл у вулик - початок травня, однак цей процес залежить від середньодобового температурного режиму і може бути зміщений у часі.

Запобіжні заходи

Важливо пам’ятати, що навіть невелика кількість бджіл на пасіці вимагає дотримання запобіжних заходів:

- вибирайте неагресивні породи бджіл, наприклад, закарпатська бджола відрізняється досить миролюбним характером.

- не використовуйте парфуми при роботі з бджолами. Комах також дратують запахи бензину або спиртного.

- при огляді бджіл користуйтеся захисною сіткою для особи. Для забезпечення безпеки дозволяється використовувати дим.

- обов’язково тримайте під рукою аптечку. Пам’ятайте, укус бджоли дуже небезпечний для алергіків!

Варто зазначити, що бджоли на дачі будуть корисні для саду. Ці комахи обпилюють рослини і дерева на садовій ділянці, сприяючи більшому врожаю. Найкраще розмістити бджіл у молоді сади з великою кількістю плодоносних дерев.

Процес цвітіння в теплу пору практично безперервний: весна - агрус, смородина, слива, яблуня, вишня, груша; літо - полуниця і малина. Довгий процес цвітіння сприяє більшому врожаю меду. Однак важливо пам’ятати, що продуктивність сімей бджіл буде також залежати від того, скільки комах зайнято на головному медозборі.