Цінні лайфхаки з обміну валют: де знайти найвигідніший курс

Валютний курс в Україні змінюється щодня. Тому питання пошуку найвигіднішого значення не втрачає актуальності ніколи - збираєтеся ви у відпустку в іншу країну, або просто хочете заробити на валютних скачках. Експерти радять, як і коли міняти валюту з мінімальними ризиками і максимальною безпекою.

Вдивлятися в обмінники

Найпростіший спосіб купити або продати валюту - піти в обмінник. Крім банків, в Україні ліцензію Національного банку на валютообмінні операції мають 25 компаній, які управляють сотнями обмінних пунктів.

Як правило, ці обмінні пункти встановлюють курс вигідніший, ніж в банківських відділеннях. Так відбувається тому, що на фінансові компанії в Україні не поширюються вимоги щодо дотримання валютної позиції (співвідношення активів і зобов’язань банку по валюті, граничні значення цього розриву встановлює НБУ - прим.ред.), Вони не завжди суворі до заходів безпеки касира і клієнта.

Але у обміну валюти в небанківських пунктах є й інші підводні камені. Порівняти курси в обмінниках неможливо, тому що вони, як правило, не публікують свою статистику. Небанківський обмінний пункт дуже легко переплутати з тіньовим обмінником. Кращий спосіб зрозуміти, що перед вами нелегали - перевірити, чи є компанія, зазначена на вивісці в списку легальних торговців валютою від НБУ.

Правоохоронці щороку закривають сотні нелегальних обмінних пунктів по всій Україні, але вони все одно продовжують існувати.

Такі пункти на вигляд не відрізняються від звичайних, але не мають вивісок з реквізитами фінансової установи, не видають квитанцію про проведення операції і не перевіряють справжність виданих купюр. Якщо тіньовий обмінник видав клієнту фальшиві або пошкоджені гроші або касир неправильно порахувала суму, довести це неможливо.

При обміні великих сум експерти рекомендують проводити їх через банк, де касири на місці перевіряють валюту на справжність, видають квитанцію.

При цьому, банківський курс перед операцією необхідно уточнювати заздалегідь. Банк має право змінювати курс конвертації валют кілька разів в день. Також банки можуть встановлювати різні курси в різних містах і підрозділах. Наприклад, курс покупки долара в київському відділенні великого банку може бути вище, ніж у відділеннях, які знаходяться в маленьких містах в іншій частині країни через різне співвідношення попиту і пропозиції валюти в регіонах.

Щодо питання, як знайти обмінник з найвигіднішим курсом у Хмельницькому, то варто скористатися сайтом http://obmin.khmelnitskiy.ua, тут достатньо вказати свою електронну адресу, і ви щодня будете отримувати актуальну інформацію щодо зміни курсів валют 

Стежити за сезонними закономірностями курсу

Точно спрогнозувати валютний курс в Україні не може навіть Національний банк. Але ті, хто стежать за динамікою курсових змін напевно помічали, що коливання мають сезонну закономірність. В останні три роки котирування долара піднімаються на початку року і відчутно знижуються до третього кварталу. Тобто, продавати долари краще взимку, а купувати - влітку.

Щоб не помилитися з розрахунками завжди потрібно звертати увагу на супутні фактори, які впливають на валютний ринок України і можуть сигналізувати про його зміну: ситуація на зовнішніх ринках для основних українських експортерів (аграрії, металурги), політичні події, фінансування країни великими кредиторами і т. д. Наприклад, якщо МВФ видав Україні новий транш, то гривня швидше зміцниться.

Відстежувати інформацію можна по новинах в ділових медіа, які пишуть про валютному ринку професійно і неупереджено.

Мінімальні коливання курсу відбуваються щодня, тому експерти радять підбирати підходящі дні та години для обміну валюти. Найбільш вдалий час для покупки валюти - обідні години в будні дні.

Банки встановлюють готівкові курси, орієнтуючись на ситуацію на міжбанку. А до вечора або перед вихідними вони, як правило, підвищують котирування з оглядкою на ризики, що до початку наступного банківського дня всю валюту у відділенні розкуплять.

Не варто купувати долари і євро на зростанні курсу в п’ятницю. Як правило всі обмінники на вихідні воліють залишатися з валютою і навмисне трохи завищують курс. У будні дні в готівки обмінниках курс формується до 11:00, одночасно з початком роботи міжбанку. До цього часу і після закінчення роботи міжбанку (після 18:00) буде проблематично обміняти більше $ 1000 по вигідному курсу.

Планувати фінансові цілі

Кращий спосіб не прогадати з валютообмінних курсом - не піддаватися паніці в період стрибків і невизначеності. А щоб ефективно збирати валютні заощадження, експерти рекомендують професійно формулювати фінансові цілі і дотримуватися їх, незалежно від того, який зараз курс в обмінниках.

Спочатку плануємо - потім інвестуємо. Валюта, термін мети і інвестиції повинні збігатися. Якщо перші дві умови виконані, але на на дворі криза і потрібно терміново прийняти фінансове рішення, яке не варто робити нічого з того, що суперечить першим двом пунктам.