Цікаві факти про каніфоль

Кожен, хто за часів Радянського Союзу мав справу з паяльником, знає про каніфоль не з чуток. Однак сьогодні, коли всюди використовуються паяльні флюси, каніфоль для пайки застосовують все рідше.

Але ж каніфоль використовується не тільки для пайки. Давайте ж згадаємо про те, що взагалі таке каніфоль, звідки вона береться і де ще застосовується. А замовити каніфоль соснову ви зможете в компанії “Торговый Дом Химфарминвест”.

Каніфоль або Колофонська смола отримала свою назву від імені давньогрецького міста Колофон, де особлива соснова смола високо цінувалася в свій час музикантами.

Сама каніфоль є досить крихкою аморфною речовиною склоподібної структури, що має характерний скляний блиск. Колір каніфолі може бути від світло-жовтого до темно червоного. В якості складового компонента вона міститься в смолах хвойних дерев і складається головним чином з карбонових кислот фенантренового ряду і їх ізомерів.

Сировиною для виробництва каніфолі спочатку служила живиця - смоляна речовина, що виділяється хвойними деревами при їх механічному пошкодженні. З живиці випарювали скипидар та інші леткі речовини, яких в сирій смолі 25%.

При промисловому виробництві каніфоль отримують як екстракт подрібненої хвойної деревини із застосуванням органічного розчинника або шляхом перегонки сирої талової олії, що є відходом целюлозно-паперового виробництва. Таким чином, в залежності від способу отримання, каніфоль буває сосновою, талловою і т. д.

Каніфоль нерозчинна в воді, проте легко розчинна в органічних розчинниках, таких як етиловий спирт, ефір, ацетон, хлороформ і бензол. Температура плавлення каніфолі залежить від способу її отримання, і знаходиться в діапазоні від 50 до 130 ° C. У складі каніфолі завжди переважають карбонові (смоляні) кислоти, головна з яких - абієтинова, що входить і до складу бурштину.

Каніфоль як паяльний флюс

До сьогоднішнього дня досить широко каніфоль використовується в якості паяльного флюсу (для видалення тонких плівок оксидів з поверхонь спаюваних металів) при пайці легкоплавкими припоями і лудінні.

У розплавленому стані каніфоль легко розчиняє оксидні плівки: окислені метали по суті частково відновлюються до металів, а частково - перетворюються в легкоплавкі солі.

При цьому каніфоль нестійка до дії вологи. Під дією атмосферної вологи вона гідролізується, підсилює корозію з’єднань з якими знаходиться в контакті. Тому після пайки каніфоль слід змивати (наприклад спиртом або ацетоном). В якості діелектрика каніфоль використовується хіба що в дуже герметичних пристроях.

Для пайки найкраще підходить слабкий розчин каніфолі в ізопропиловому або етиловому спирті з додаванням гліцерину. Такий розчин дуже ефективний, хоч і має лише злегка жовтуватий колір. Якщо ж він буде занадто концентрованим, тобто якщо каніфолі в розчині виявиться занадто багато, то змити її з плати буде важко, та й жало паяльника забрудниться сильніше.

До речі, для пайки сильно забруднених або сильно окислених поверхонь каніфольно-спиртово-гліцеринові флюси малоефективні. У таких випадках рекомендується застосовувати неорганічні, наприклад, кислотні флюси. Крім того, гліцерин, зважаючи гігроскопічності, сприяє корозії провідників і електричних витокам по поверхні діелектрика плати, тому залишки флюсу з гліцерином завжди слід видаляти відразу після пайки і особливо ретельно.

Інші застосування каніфолі

Продукти переробки каніфолі використовуються для проклейки картону і паперу, вона служить емульгатором при отриманні штучного каучуку, застосовується у виробництві пластмас, гум, мила, лінолеуму, штучної шкіри, лаків, фарб, електроізоляційних компаундів і мастик.

Каніфоллю натирають смички музичних інструментів, кінчик більярдного кия, а також взуття балерин для зменшення ковзання. У важкій атлетиці, в альпінізмі, в бейсболі, при заняттях на турніку, - каніфоль дозволяє чітко зафіксувати хват без ковзання, причому мозолів від цього не з’явиться. Саме подрібнену каніфоль застосовують для імітації диму в кінематографі. У минулі часи, коли не було ефективних натягувачів, каніфоллю натирали передавальні ремені різних механізмів. Навіть сьогодні під час запуску механізмів з великою інерцією час від часу вдаються до використання каніфолі.

Додавши порошок каніфолі в лак на основі твердих смол, можна підвищити його плинність. Якісні лаки на основі каніфолі отримують етерифікацією (сплавом) 6% гліцерину з каніфоллю.

До речі, один з ефірів каніфолі зареєстрований як харчова добавка Е915 - пентадіновая смола.