Фінансові лайфхаки: як міняти валюту максимально вигідно

Для переводу гривневих накопичень в долари або євро (і навпаки) є вдалий час, а є не дуже. Коли краще міняти гроші, а коли краще почекати, як зменшити втрати від курсових стрибків, і як вибрати банк з найвигіднішими курсом?

Коли найкраще купувати долари і євро?

Найкраще купувати валюту, коли гривня зміцнюється. Як правило, відбувається це коли компанії-експортери переводять валютну виручку в гривні, щоб заплатити податки. У такі моменти попит на гривню збільшується, відповідно, зростає і її курс. Податкові періоди відбуваються щомісяця - з 19 по 25 число.

А от щодо кокретного обмінника в Чернівцях, то радимо відвідати сайт https://obmin.chernivtsi.ua, саме зареєструвавшись тут ви будете оперативно отримувати актуальні курси, вибрати найпідходящий момент, на годину забронювати потрібне значення курсу, і пізніше під’їхати і вигідно обміняти кошти .

Коли краще купувати валюту на початку місяця?

Є винятки, коли валюту краще купувати на початку місяця - це серпень і грудень. Справа в тому, що так історично склалося, що серпень не найкращий місяць для вітчизняної економіки: всі неприємності починалися саме в цьому місяці. До кінця серпня курс долара або євро до гривні часом зашкалює, а значить, покупку валюти варто розглядати тільки в кінці липня-початку серпня.

Що стосується грудня, то в останній місяць року валюта теж дорожчає. Відбувається це в зв’язку з піком продажів торгових організацій, приурочених до Різдва і Нового Року, коли багато людей зважуються на дорогі покупки. Більшу частину таких товарів (електроніка, побутова техніка, автомобілі і так далі) як і раніше закуповують за кордоном, тому при покупці гривні переводяться у валюту. Через це спостерігається підвищений попит на іноземну валюту і її курс зростає.

Коли краще не купувати валюту?

Природно, купувати валюту потрібно тоді, коли вона дешевшає, а продавати - коли дорожчає. В Україні це правило діє рівно навпаки: як тільки курс гривні опускається до критичних позначок, співвітчизники штурмують обмінники з одним тільки бажанням - зберегти накопичення.

Однозначно не варто купувати долари або євро в періоди зростання їхнього курсу. Як показує практика, з часом гривня відіграється, а громадяни, котрі піддалися панічним настроям і обміняли їх на долари / євро за високим курсом, нічого не виграють.

Як знизити втрати від стрибків валюти?

Гривня є вільною конвертованою валютою. Це означає, що сьогодні її курс до долара може становити 24 грн, завтра - 22 , а післязавтра - 30. Щоб нівелювати можливі втрати від стрибків валютних курсів, експерти рекомендують переводити накопичення в валюту частково, наприклад, по 100 доларів кожен день.

У будні або у вихідні?

Краще міняти гривні на долари або на євро в будні дні: у вихідні курс валюти може бути вищим. Справа в тому, що у вихідні не ведеться торгівля на валютній біржі, в той час як в суботу або в неділю можуть статися події, які можуть негативно вплинути на курс нацвалюти. Фінансові організації закладають цей ризик в курси іноземних валют на вихідні.

Як вибрати банк з вигідним курсом?

Курси іноземних валют в банках вашого міста можна подивитися на спеціалізованих сервісах. На цих ресурсах можна впорядкувати фінансові організації за найбільш вигідним курсом валюти, подивитися адреси банків і час роботи їх відділень.

Експерти рекомендують не тільки підбирати банк по невластивому курсу долара або євро, але і обов’язково дзвонити на гарячу лінію кредитної установи. Обов’язково уточніть, чи немає якихось певних умов, при яких можна обміняти валюту по заявленому банком курсу. Справа в тому, що деякі фінансові організації для того, щоб залучити клієнтів, заявляють вигідний курс, обміняти гроші за яким можна, наприклад, тільки при великій сумі (зазвичай від 10 тисяч євро або доларів).

Може таке бути, що у великого банку працює колл-центр, і безпосередньо в конкретну зручну вам філію ви не додзвонилися. В такому випадку краще зайти на офіційний сайт банку і підтвердити інформацію інтернет-агрегатора там. Практика показує, що у агрегаторів обмінних курсів інформація може бути неактуальною. Треба все уточнювати по факту.

Ваше завдання - знайти банк, у якого найменший спред (різниця курсів валют на покупку і продаж), Немає обмежень на мінімальну обмінювану суму (важливо!) І при цьому середнє арифметичне між ціною покупки і продажу знаходиться якомога ближче до офіційного біржового курсу на даний момент.