Вибираємо енергоефективні вікна. Поради фахівців “Алиас - Одесса”

Утеплити житло часом дешевше і вигідніше, ніж платити за опалення в сувору зиму по постійно зростаючим тарифами. Тема енергоефективності житла досить актуальна, і регулярно висвітлюється. Як же максимально вигідно утеплювати будинок і скільки потрібно витратити на такі заходи?

Зараз численна реклама пропонує придбати не просто металопластикові або дерев’яні вікна, а ще енергоефективні. Відрізняються вони тим, що в них додатково ставлять опції, які допомагають знизити тепловтрати. Такі вікна можна замовити в компанії “Алиас - Одесса”, а на сайті www.alias.od.ua/ceny-2 ви дізнаєтесь про актуальні ціни, і переваги вікон Steko, WDS, REHAU, Veka.

Експерти пояснюють, чим сучасні вікна відрізняються один від одного, за що варто переплатити при їх виборі, а які опції - зайві, а також підібрали варіанти скління під найпоширеніші ситуації.

Перша така опція - додаткова камера. Відзначимо, що склопакети бувають лише двох видів: однокамерні і двокамерні (тобто або два скла, або три). Додаткова ж камера знижує тепловтрати на 50%.

Також вікна стануть значно теплішими в разі збільшення кількості повітряних камер в профілі. Їх на даний момент існує максимум сім, але в нашій кліматичній зоні немає сенсу ставити більше шести камер. Ці повітряні камери в рамі забезпечують додаткову теплоізоляцію і міцність.

Яке скло вибрати для вікна

Друга важлива опція - установка низькоемісійного скла (i-скло). На одну з поверхонь такого скла нанесено спецпокриття, яке пропускає в приміщення короткохвильове сонячне випромінювання (воно нагріває меблі та інші предмети), але не випускає з квартири довгохвильове (інфрачервоне) випромінювання, що виходить від нагрівальних приладів. Підвищення енергоефективності - на 20%, ціна такого скла на 150-200 грн вище, ніж звичайного.

Також пропонують наповнити камери зсередини газом (аргоном або криптоном). Але, як стверджують фахівці, сенсу в них немає, так як зробити склопакет абсолютно герметичним неможливо - через 2-3 тижні газ повністю заміщається повітрям.

І, нарешті, вкрай важливі підготовчі та монтажні роботи. Так, якщо у вас не закладені укоси або після установки залишилися будь-які щілини, навіть найдорожчі вікна будуть «потіти» і промерзати. Демонтаж / монтаж одного вікна обійдеться приблизно в 1000 грн. Таким чином, неякісний монтаж вікна перетворить його заміну на пусте марнування грошей.

Сонячна сторона

Так як приміщення буде регулярно прогріватися сонячним світлом, то досить буде однокамерного склопакета з енергозберігаючим покриттям: тим більше, що коефіцієнт опору теплопередачі у нього 0,53 проти 0,49 R (м² * ° С / Вт) у двокамерного. Так як такий склопакет легший (і дешевший приблизно на 10%), то і навантаження на фурнітуру буде набагато менше, а значить вікна прослужать довше. Але це якщо під будинком немає траси, і вам не потрібен захист від шуму.

Лоджія + кімната

Об’єднання лоджії і кімнати - популярний вид перепланування. Щоб в кімнаті не було після цього холодно, потрібно утеплити внутрішні стіни лоджії і бортик (пінопластом, вагонкою з мінватою і т. д.), А потім встановити вікна з двокамерним склопакетом і i-склом. Профіль краще пятикамерний. Таке вікно на 5 стулок обійдеться мінімум в 7000 грн. Врахуйте, що якщо у вас старий будинок, борт балкона, швидше за все, доведеться зміцнити (1-1,5 тис. Грн), щоб він витримав важкий склопакет.

Французькі вікна (до підлоги)

Вразливе місце великих площ скління - втрата тепла взимку і сильне нагрівання влітку. Тут потрібен двокамерний енергозберігаючий склопакет з п’яти- і більш камерним профілем. Рекомендована ширина профілю - від 70 мм, інакше велика вага склопакета буде гнути профіль. Таке вікно буде коштувати від 11 тис. грн. Не завадить і сонцезахист: термовідбиваюча плівка із зовнішнього боку. Також в безпосередній близькості від вікон повинні бути батареї - інакше скла будуть сильно пітніти.

Ширина профілю французьких вікон не повинна бути тоншою 70 мм.

Північна сторона

Вікна взимку на північній стороні часто промерзають. Щоб цьому запобігти, потрібен двокамерний склопакет, одне скло якого з енергозберігаючим напиленням. Також є сенс в установці шестикамерного профілю (більше в нашій кліматичній зоні не потрібно) з шириною 70-80 мм. Якщо приміщення ще й погано опалюється, то можна замість звичайного укосу замовити утеплений (сендвіч-панель з утеплювачем всередині, 600-800 грн).

Шумна сторона

У разі зайвого шуму за вікном склопакет повинен бути двокамерним. Він поглинає 37 Дб, тоді як однокамерний - лише 24 децибел. Профіль в цьому випадку повинен бути як мінімум п’ятикамерним і з різною дистанцією між стеклами (наприклад, не стандартно по 10 мм, а 8 і 12 мм). Також потрібно ставити склопакети з різною товщиною стекол (наприклад, 4 + 3 + 6 мм - це дорожче на 150-200 грн). Така конструкція гасить звукову хвилю.

Для екосвідомих

Дерев’яні вікна дорожчі вікон ПВХ на 25-30%, однак при цьому вони більш екологічні, а також у них кращі показники енергозбереження. Для двокамерних дерев’яних вікон значення R = 0,67-0,77 (для металопластикових - 0,61).

Але! Всі профілі таких вікон повинні мати камери і відводи для мікропровітрювання і відведення вологи, мережа ущільнювачів і силіконових напливів. Якщо їх немає, то вікна будуть розбухати від вологи і прослужать в кращому випадку сезон.