Садові лавочки в ландшафтному дизайні

Наповнюючи свій сад різними деталями, і малими архітектурними формами, одним з головних елементів зазвичай стають лавки. І це зрозуміло, адже лава не тільки відмінне місце для відпочинку, але і чудова прикраса для саду.

Складно знайти сад, де б в якомусь тінистому куточку не стояла лава. Для будь-якої лавки важливо вибрати гарне місце, щоб на ній було максимально комфортно проводити час. Сьогодні ми поговоримо про те, як їх органічно вписати в загальний ландшафтний дизайн, а вигідно придбати оригінальні бетонні садові і вуличні лавки ви зможете на сайті ecobeton.com.ua.

Лавка повинна знаходитися на такому місці, з якого можна помилуватися красою саду. Споглядаючи красу під час відпочинку, заряджаєшся позитивом і енергією. Напевно в саду є улюблені місця, гарний ставок, витончений фонтан, розарій, квітник або галявина. Також лавку можна розташувати напроти зробленого своїми руками елемент декору, адже результат роботи іноді спостерігати приємніше, ніж процес роботи.

Для тих, хто особливо любить простір і свободу, потрібно вибирати місця для лавки з видом на широку площину або перспективу. Це може бути широка галявина або великий ставок, стежка, що йде вдалину через алею, теж відмінний прийом. Прекрасний вид на ділянку дає височина або піднесена тераса.

Тим, кому більше до душі самітність і захищеність, можна розташувати лавки одну навпроти іншої або знайти тихий куточок, оточений кущами або високими рослинами. Дві лавки з’єднані перголою замінюють альтанку, а якщо пустити по перголі клематис або троянди, вийде ніжне і романтичне місце для відпочинку.

Будь-яка людина завжди потребує захисту і спокою, вона відчуває себе в безпеці, коли у неї за спиною є огорожа і надійна опора. І мова йде не тільки про спинку лавки, часто її ставлять до паркану або стіни. Стіна ззаду дає почуття захищеності, а лава служить гідною прикрасою для нудної стіни. Зазвичай в таких місцях відкривається прекрасний вид на всю ділянку.

Не обов’язково ставити лаву біля стіни споруди, можна розташувати її біля зелених насаджень. Жива огорожа зробить місце більш атмосферним і привабливим. Неймовірно стильно буде виглядати кована або кам’яна лава на тлі стриженої огорожі. Таке поєднання прекрасно підкреслить регулярний стиль саду. Неймовірна атмосфера, чудовий аромат і дивовижний краєвид буде оточувати вас, якщо лавку поставити в зарості чагарників бузку, чубушника, гортензії або вейгели. Такі затишні місця можна доповнити сухим струмком, великими вазонами з квітами або фонтанами.

Відмінне місце для розташування лавки в алеї з дерев. Дерева позаду лавки дають відчуття спокою, але зберігають візуальну проникність. Можна розташувати лавки одну навпроти одної, симетрія тут тільки зіграє на руку.

Щоб на лавці можна було посидіти і в спекотний сонячний день і в дощовий вечір, для неї можна зробити навіс. Матеріал для навісу можна вибрати будь-який, щоб він поєднувався з лавкою.

Лава під деревом - це класичний варіант. Ажурна тінь від листя захистить від сонячних променів, а шелест листя від вітру подарує пестить слух романтичну мелодію.

Навколо лавки можна влаштувати навіть горшковий сад. Можна розставити навколо масивні вазони, довгі контейнери, симпатичні ящики з квітучими рослинами. У кашпо можна посадити кучеряві рослини. Контейнери також можуть бути вбудовані в саму лаву або замінювати спинку лавки. Поруч може бути плодовий кущ, щоб відпочинок завжди супроводжувався стиглими ягодами.

Не можна забувати і про функціональне завданню лавки. Розташувати лавку можна, наприклад, там, де потрібно скласти речі (при вході в будинок або в’їзді на ділянку, близько теплиці). Або там де може знадобитися відпочинок, наприклад, поруч з квітниками, з літньою кухнею, в городі або майстерні. Для зручності поруч з лавою можна поставити невеликий мобільний столик, щоб під час відпочинку можна було випити чашечку чаю.