Нюанси вибору вилочного навантажувача

Навантажувач - це вид спеціального складського транспорту, котрий призначається для підняття, переміщення, розвантаження, навантаження, складування (штабелювання) різних вантажів, за допомогою вил або інших робочих пристосувань (навісного обладнання).

Вилочний навантажувач використовується практично у всіх галузях промисловості. На складах і терміналах, в торгівлі, в сільському господарстві, виробництві та інших сферах навантажувач є важливим учасником технологічного процесу. До речі, вигідно купити навантажувач в Києві ви зможете на сайті pogruzka.biz.

 Що потрібно враховувати при виборі вилочного навантажувача?

Вибираючи навантажувач, слід враховувати його властивості: його марку, доступність запасних частин до нього, то, наскільки цей навантажувач придатний для ремонту. Але більш важливо враховувати особливості виробництва, на якому навантажувач буде експлуатуватися: тип приміщення, вид перевезених вантажів і їх фізичні характеристики, інтенсивність роботи, покриття підлог, так як від нього залежить вибір шин навантажувача (пневматичні або суцільнолиті). Аналіз цих характеристик підприємства допоможе визначити тип підйомного пристрою і його характеристики: вантажопідйомність, потужність і тип двигуна, висоту і швидкість підйому, швидкість переміщення з вантажем і без нього, габарити і тип вил навантажувача, а також число секцій гідророзподільника.

1. Типи двигуна вилочного навантажувача

Умови експлуатації визначають, який тип двигуна навантажувача слід вибрати. Вибір робиться на підставі ряду параметрів двигуна: рівень шуму, економічність, обсяг, відповідність екологічним нормам, номінальна вихідна потужність і номінальний крутний момент.

За типом двигуна розрізняють автонавантажувачі (дизельні або працюючі на газі / бензині) і електронавантажувачі.

Для роботи в закритих приміщеннях підходять електронавантажувачі. Їх приводить у рух тягова акумуляторна батарея, вони не виділяють вихлопні гази і не нагріваються. Звичайно, електронавантажувачі мають більш високу ціну - приблизно в півтора разу дорожче автонавантажувачів. Крім того, потрібне окреме приміщення для зарядки батареї. Також слід уникати перепадів температури. Зараз все більш затребуваними стають вилкові навантажувачі з двигунами змінного струму і більш потужними батареями. Такі навантажувачі не поступаються в потужності автонавантажувачів, а споживання енергії у них нижче.

У закритих приміщеннях можна також використовувати бензинові навантажувачі, якщо на них встановлена ​​газова система.

Автонавантажувачі працюють від двигуна внутрішнього згоряння. Їх перевага - в невисокій вартості (у порівнянні з електронавантажувачами), і їм не потрібно підзарядка. Однак їх недоліками є сильний шум і нагрівання при роботі, а також вихлопні гази, що є проблемою при роботі в закритому приміщенні. Рекомендується використовувати такі навантажувачі тільки на відкритому повітрі або в добре провітрюваних приміщеннях. Якщо Ви вирішили використовувати дизельний навантажувач в закритих приміщеннях, необхідно встановити на нього каталізатор.

2. Покриття та шини навантажувача.

При виборі вилочного навантажувача слід враховувати тип покриття, по якому навантажувач буде їздити. Якщо на покритті присутні предмети, здатні пошкодити шини, наприклад, цвяхи, то слід вибирати навантажувач із суцільнолитими шинами (або з супереластику). Якщо покриття має вибоїни та інші нерівності, тоді слід зупинити свій вибір на навантажувачах на пневмошинах, які краще амортизують удари.

3. Маршрут руху та навісне обладнання.

Умови маршруту і роботи визначають, які додаткові опції знадобляться на навантажувач в конкретному випадку. Тип піддонів і ширина проїзду для навантажувача впливають на вибір довжини вил (про вилах докладніше Ви можете подивитися у відповідному розділі «Вила для навантажувачів»).

Вибір щогли залежить від штабелювання - для складування на третій ярус стелажа підійде щогла стандартного типу; для підйому на велику висоту будуть потрібні трисекційні щогли.

Крім того, існує велика кількість додаткового навісного обладнання для різної обробки вантажів в певних умовах роботи - кіпові захвати, ротатори, позиціонери і ін. Таке навісне обладнання дозволяє розширити сферу використання навантажувачів.