4 головні прийоми для створення скандинавського стилю в інтер’єрі

Скандинавський стиль - один з найпопулярніших сучасних напрямків у дизайні. Створити такий інтер'єр неважко, експерти розповідають про головні прийоми.

Теплий і затишний, скандинавський стиль бере свій початок не в культурі та історії, а в особливостях географічного положення та клімату скандинавських країн. В його основі лежать природні мотиви: вода, каміння, ліс - в цьому вся Скандинавія! У дизайні це відбилося в простих формах, натуральних матеріалах і відтінках.

Фахівці часто відзначають, що скандинавський стиль побудований на прийомах, а не на жорстких канонах. Важливо зрозуміти суть, а результату можна досягти без великих фінансових витрат. Завдяки функціональному дизайну і грамотному зонування скандинавський стиль в інтер’єрі - це знахідка для тих, хто прагне ефективно використовувати кожен квадратний метр.

Колір і світло

Світлі відтінки об’єднують інтер’єр в єдине ціле і наповнюють кімнати світлом, але ж його так не вистачає в північних широтах. З цієї ж причини важливим акцентом в скандинавському інтер’єрі стали великі вікна - їх не закривають шторами, а лише іноді вішають прозору тюль або світлу бавовняну тканину.

Спокійні світлі тони стануть відмінним рішенням при оформленні кімнат. Вони рідко набридають і візуально роблять простір ширшим, що важливо для невеликих приміщень. Тому, створюючи скандинавський інтер’єр у себе вдома, стіни краще пофарбувати в білий, бежевий або світло-сірий колір.

Фактура

Скандинавські інтер’єри просякнуті любов’ю до природи, це підкреслює велика кількість натуральних матеріалів: дерева, вовни, бавовни, а також безліч кімнатних рослин.

Дизайнери рекомендують використовувати для скандинавського стилю необроблене дерево. В ідеалі це має бути забарвлена ​​або покрита білою фарбою деревина. Простий прийом скандинавського інтер’єру - зробити підлогу у всій квартирі в одному кольорі і фактурі. Це візуально розширить простір і додасть йому цілісність.

Практичність і еклектичність

Оригінальні інтер’єри Скандинавії наповнювалися деталями впродовж багатьох років. Спочатку розставлялася необхідні меблі, а потім роками збиралися аксесуари і елементи декору. Це пояснює еклектику стилю, який поєднує в собі вінтажні меблі, сучасний дизайн і аксесуари з «бабусиної скрині».

Основні характеристики скандинавського стилю - практичні меблі з натуральних матеріалів, мінімалістичний дизайн і прості лінії. Однак для створення стильного інтер’єру необхідно навчитися поєднувати сучасні меблі з вінтажними деталями.

Екологічність

Дизайнери люблять скандинавський стиль за екологічність і прості форми. Турбота про екологію - це спосіб життя, який виражається в повсякденних звичках: економити воду, сортувати сміття, купувати меблі і аксесуари з перероблених матеріалів. Природні елементи в інтер’єрі часто виконують практичні функції: пень як табурета, гілка дерева замість вішалки або корч в ролі підстави для столу.