Тату-рятувальник вкаже на три небезпечних хвороби зміною кольору

Німецькі вчені розробили цікавий спосіб стежити за здоров'ям: барвники для татуажу, які вкажуть власникам тату на приховане погіршення здоров'я, грунтуючись на змінах в крові.

Німецькі вчені розробили три барвника для татуювань, які змінюють колір залежно від рівня певних маркерів в крові. Це, за твердженням науковців, вірний спосіб застрахуватися від певних захворювань. Поки технологія перевірена тільки в доклінічних дослідженнях і неясно, чи повернеться малюнок татуювання в норму, коли людина одужає, пише видання Forbes.

Один з барвників реагує на показник pH, змінюючи колір від жовтого до синього в залежності від кислотності крові. Другий чутливий до змін рівня глюкози, переходячи від світло-зеленого до більш темного. Він виявить діабет. Третій змінює колір в блакитному діапазоні в залежності від рівня альбуміну в крові. Це біомаркер ниркової і печінкової недостатності і багатьох інших патологічних змін організму.

Поки вчені перевірили ефективність своєї технології тільки на моделях тварин, проте в питанні адаптування методу до людей зараз більше запитань, ніж відповідей. Наприклад, невідомо, чи будуть барвники чутливі до незначних змін цих біомаркерів в крові, чи підходять вони для людей з різним кольором шкіри і наскільки вони безпечні для здоров’я.

Окреме питання полягає в тому, чи зможе людина «повернути» собі колишній малюнок татуювання, коли вилікується. Зараз вченим вдалося домогтися зворотної трансформації тільки для одного з трьох барвників.

Автори продовжать тестування технології. За їхніми оцінками, корисні для здоров’я татуювання почнуть робити в салонах вже через кілька років.

Варто зазначити, що цінність лабораторних досліджень крові складно переоцінити і сьогодні ці тести широко використовують для точної діагностики найскладніших захворювань. Зокрема, нещодавно в США були розроблені прості та ефективні тести по крові на найбільш небезпечні типи раку, а також синдром хронічної втоми.

Здоров’я - найцінніше в житті людини, а підтримати його в нормальному стані допоможе Клініка Смарт Медікал Центр, досвідчені фахівці якої вчасно і кваліфіковано нададуть комплексну медичну допомогу в області профілактики, діагностики, і лікування гінекологічних, неврологічних, офтальмологічних і інших захворювань.