Як “вичавити” максимум з корпоративних подарунків: рекомендації експертів з бізнес-презентів

Інколи, коли питаєшся в компаній, чому вони дарують корпоративні подарунки, то часто чуєш тривіальну відповідь: «Все дарують - і ми даруємо». Або: «У нас все добре. Чому б і не дарувати?». Або навіть так: «У нас все добре. Точно! Ось, подивіться, ми навіть подарунки даруємо».

Ймовірно, при такому розкладі ціп резенти сприймаються як тягар. Але ж насправді корпоративні подарунки це ефективний інструмент для вирішення багатьох бізнес-задач.

Навіщо взагалі потрібні подарунки

Є очевидні відповіді: нагадати про себе, підвищити лояльність, зміцнити партнерства. Але це не все. За допомогою корпоративних подарунків можна:

- Поліпшити впізнаваність. Той випадок, коли всі подарунки і сувеніри підкреслюють фірмовий стиль компанії і допомагають розкрити візуальний образ бренду. Чим більше точок контакту з брендом, тим краще запам’ятовування.

- Транслювати цінності та ідеї. Наприклад, «ми за екологію», «ми за інновації», «наша фішка - швидкість», «з нами буде комфортно» і т.д. Виражається це найчастіше у вигляді слогана на подарунок. Відображати посил можуть і властивості самого подарунка.

- Інформувати клієнтів і партнерів. До цієї категорії відносяться подарунки, які несуть корисну інформацію про вашу компанію, продукт або послугу.

- Ознайомити з новим продуктом. Немає кращого способу, ніж дати спробувати перш, ніж пропонувати купити.

- Запустити «вірус». Це подарунки, які є частиною якоїсь акції, інструментом для просування в соціальних мережах. Їх фотографують і викладають з хештегом. Вони заточені на лайки і репости. З їх допомогою нарощується ваша аудиторія.

- Повернути клієнта. За допомогою корпоративних подарунків можна вибачитися за вчинену помилку або повернути клієнтів, що пішли від вас.

- Залишити приємний «післясмак». Думаєте, косметичний ритейл просто так дарує пробники, коли ви робите покупку? А в ресторані разом з чеком вам приносять льодяники або жувальну гумку. Додаткова емоція, бонус до основної покупки створює емоційно-позитивну зв’язок з компанією-продавцем.

- Сформувати «живий дотик», що зараз стає важливим для онлайн-бізнесу, де практично немає офлайн-взаємодії з клієнтом.

- Висловити подяку своїм клієнтам, партнерам, постачальникам, співробітникам через подарунок.

Який подарунок можна вважати вдалим

Удача, якщо одержувач користується подарунком. Якщо подарунок викликав позитивну емоцію, нехай навіть їм потім не користуються. Якщо емоціями від подарунка діляться в соціальних мережах. Якщо подарунок пішов «в сім’ю» або «розійшовся» в офісі.

Невдалий подарунок - той, який викинули. Найбільш невдалий - той, який викинули, навіть не відкриваючи.

До речі, якщо ваш подарунок передарували, то це не найгірший варіант. Адже в підсумку він знайшов того, хто буде йому радіти.

Коли треба думати про подарунки

Здається, що замислюватися про новорічні подарунки до кінця листопада - завчасно. Це не так. У листопаді у всіх підрядників, які займаються подарунками, вже повністю завантажено виробництво до самого нового року. Більшість, починаючи з 1 листопада, піднімають ціни на послуги від 10 до 30%. Тому експерти рекомендують замовляти новорічні подарунки в вересні, найпізніше - жовтні. У рекламних агентств і подарункових компаній на той час вже готові новорічні презентації зі свіжими ідеями. Замовляючи заздалегідь, ви отримуєте багато переваг:

- вашим запитам приділяють більше уваги і часу, є можливість реалізувати щось цікаве;

- ви уникнете зриву термінів, неякісного виробництва, пов’язаного з поспіхом. А це дуже ймовірно в період передсвяткового авралу;

- ви заощадите, так як при ранніх замовленнях у багатьох компаній є знижки.

Якщо говорити про будь-які інші подарунки, то індивідуальна розробка, від концепції до реалізації, займає від 1,5 до 2 місяців. З готових рішень - від двох тижнів до місяця.