Ендопротезування - найефективніша процедура усунення проблем тазостегнового суглобу

Тазостегновий суглоб людини виконує безліч функцій: вставання, ходьба, нахили або обертання, він є центральною точкою руху нашого тіла.

Тазостегновий суглоб працює при будь-якому обертанні або згинанні тіла. Тому будь-які проблеми з тазостегновим суглобом не можна відкласти на потім, їх необхідно вирішувати своєчасно.

Заміна суглоба - ефективний, а часом і єдиний спосіб відновлення функції суглоба, що дозволяє значно поліпшити якість життя людини. Під час операції уражені компоненти суглоба замінюються на ендопротез, що повторює анатомічну форму здорового суглоба і дозволяє виконувати необхідний обсяг рухів. Для виготовлення сучасних ендопротезів використовується кераміка, метал і полімери, які мають високу міцність і хорошою приживлюваністю в організмі людини. По посиланню эндопротезирование тазобедренного сустава ви дізнаєтесь більше про цю процедуру, а також чому варто скористатись послугами досвідченого лікара ортопеда-травматолога Новикова В.В.

Захворювання тазостегнового суглоба - перші ознаки

- Першими ознаками зносу хрящової поверхні суглоба є больові відчуття при навантаженні на суглоб, що не проходять з часом. Надалі біль посилюється і не проходить навіть в стані спокою.

- Скорочується максимальна відстань, яку можна пройти без больових відчуттів

- Хворобливі відчуття при підйомі по сходах

Стан зазвичай погіршується повільно, протягом декількох років, і в підсумку може призвести до повної втрати рухливості в суглобі. Стає практично неможливо ходити, займатися спортом. При цьому біль може відчуватися не в області суглоба. Біль може бути в спині або віддавати в ногу. У стані спокою біль може йти від паху до колінного суглоба.

Захворювання тазостегнового суглоба - причини

Найчастішою причиною больових відчуттів в тазостегновому суглобі є коксартроз (артроз тазостегнового суглоба): знос суглоба в наслідок стирання хрящового шару. Ревматичні захворювання і травми також можуть стати причиною захворювання тазостегнового суглоба.

В результата природнього процесу старіння можлива ситуація, коли хрящ недоотримує поживних речовин, а також при постійних і тривалих навантажень хрящ перестає повноцінно виконувати свою функцію. В обох випадках починається незворотний процес виснаження і руйнування хрящового шару.

При виснаженні хрящового шару звужується, а згодом повністю пропаде міжсуглобний проміжок. Суглобова поверхня не може виконувати функцію ковзання. Найчастіше пошкоджуються головка суглоба і вертлужна западина, що призводить до повної втрати функціональності в суглобі через порушення геометрії.

Терапевтичне лікування

Деяке поліпшення стану можуть принести терапевтичні заходи:

- лікувальна гімнастика

- термотерапія (обгортання Фанго)

- ультракороткохвильова терапія

- лікувальні ванни

- протизапальне медикаментозне лікування

Єдиним методом усунення болю в суглобі і тривалого відновлення його функціональності залишається установка штучного суглоба (ендопротезування). Але навіть операрація по тотальному заміщенню тазостегнового суглоба не завжди може гарантувати 100% відновлення до рівня повністю здорового суглоба.

Ендопротез кульшового суглоба

Стоншений або пошкоджений шар хряща кульшового суглоба неможливо відновити за допомогою існуючих медикаментів або терапевтичних заходів. Також неможливо відновити первісний стан суглоба.
Тільки тотальна артропластика суглоба дозволяє на даний момент відтворити функціональність, максимально близьку до природної.

Штучний тазостегновий суглоб підбирається індивідуально кожному пацієнту, таким чином, щоб він точно відповідав за розміром і повністю відтворював функціональність здорового суглоба людини.