Про швидкі позики: пошуки надійної МФО

Через безліч міфів про мікрофінансові організації багато українців побоюються, що з моменту взяття на себе боргових зобов'язань ти стаєш заручником злий компанії-шахрая. На щастя, такі ситуації трапляються вкрай рідко, а уникнути їх зовсім можна, якщо уважно поставитися до вибору гідної і надійної МФО. Про те, як уникнути поганих кредиторів, ми розповімо вам в нашій статті.

Тверезо оцінювати свої фінансові можливості

Оформлення мікропозик, точно так само як і внесок в МФО - досить серйозне рішення, яке накладає на позичальника певну відповідальність. Звичайно ж, в ситуації, коли гроші потрібні терміново, важко зберегти здоровий глузд, проте варто постаратися на хвилинку абстрагуватися і раціонально подумати - а чи під силу вам ця позика? Визначальним фактором буде наявність у вас постійного джерела доходу, яке дозволить покрити витрати з оформлення мікропозик і при цьому не залишить вас без копійки на залишок місяця до наступної зарплати. Якщо ви регулярно стежите за своїми доходами і витратами, цікавитеся банківськими продуктами, підвищуєте фінансову грамотність і вмієте планувати свій бюджет, то ви без проблем зрозумієте - чи стане займ для вас порятунком або ж новою проблемою.

Ще один важливий показник - це ваша кредитна історія. Якщо ви були не найбільш добросовісним позичальником і допускали прострочення по платежах або отримували штрафи, ваші шанси на отримання позики досить погані. На жаль, на стан кредитної історії своїх клієнтів звертають увагу не тільки великі банки і кредитні організації, а й мікрофінансові організації.

Вибираємо надійне МФО

Пошук підходящої МФО можна здійснювати по-різному: питати у знайомих і друзів, які вже брали позику, загуглити пошук кредит на карту срочно без отказа, або ж зазирнути на спеціалізовані сайти, для прикладу Superzaim, саме тут представлені найвигідніші пропозиції від перевірених надійних МФО. Ви можете вибрати позику на карту, готівкою або позику на електронний гаманець, навіть у виборі надані розмір суми позики, термін договору, наявність або відсутність вимог певних документів з боку МФО або кредитного страхування і т.д. Крім того, при виборі декількох вдалих пропозицій про мікропозик ви можете порівняти їх на окремій сторінці і зрозуміти, яке з них для вас буде найкращим.

У будь-якому випадку, незалежно від того, яким чином ви будете вибирати мікрофінансову компанію, варто звернути увагу на її положенні в загальноукраїнському рейтингу МФО. Такий рейтинг складається незалежними компаніями раз в місяць на основі відгуків реальних клієнтів. Те, яке місце компанія займає в рейтингу, безпосередньо свідчить про якість надаваних нею послуг. Саме тому не полінуйтеся перегорнути весь рейтинг позик до кінця - цілком можливо, що вам сподобається інший, більш надійний варіант.

Звертайте увагу на деталі

Не потрібно бути справжнім експертом, щоб вміти брати позики розумно і навіть вигідно. Все, що від вас буде потрібно - це слідування простим правилам позичальника і увага до деталей. Кількість мікрофінансових організацій в Україні стрімко зростає з року в рік, і лише деякі з них можуть похвалитися високим рівнем обслуговування клієнта. Однак не стати жертвою шахраїв не так важко, як може здатися на перший погляд.

Оцініть сайт мікрофінансової організації: він повинен бути зрозумілий і доступний середньостатистичному користувачеві. Обов’язково на видному місці повинні бути вказані контакти МФО (телефон, адреса, електронна пошта), а в розділі з документами повинні бути додані декілька найважливіших файлів: свідоцтво про внесення МФО в реєстр Нацбанку, умови договору позики, чітко прописані терміни дії договору, доступні суми для позики, процентні ставки (щоденна і річна).

Відповідно до законодавства, кожна мікрофінансових організація зобов’язана розміщувати такі документи у відкритому доступі на своєму сайті. При цьому, якщо подібна інформація знаходиться в декількох місцях або файлах на сайті, її зміст має бути ідентичним. Будь-які відмінності - ознака того, що МФО не надто чесна по відношенню до своїх клієнтів, а значить можуть виникнути проблеми в обробці і зберіганні персональних даних позичальника, або, що гірше, ви можете потрапити в тенета шахраїв.