Кращий за будь-якого рекрутера: чат-бот XOR вирішить питання підбору персоналу

Новітні технології на основі штучного інтелекту (ШІ) сьогодні стають все більш затребуваними і ефективними. XOR - це чат-бот майданчик для автоматизованої системи управління персоналом. Починаючи з докладного інтерв'ю з претендентом і бесіди з уже працевлаштованим фахівцем і закінчуючи опитуваннями робочого середовища і складанням розкладу співбесід і роботи рекрутерів - все це може виконувати в онлайн-режимі чат-бот XOR.

Рекрутмент разом з чат-ботами

Компанія XOR була запущена в 2017 році в США. Продукт стартапу сьогодні використовується в 15 країнах. Серед клієнтів XOR - такі HR-гіганти, як IKEA, Manpower, Cisco, IBS, CHI Health.

У червні 2019 року, платформа XOR на чолі з двома співзасновниками Миколою Маноловим і Аїдою Фазиловою прийшла в Україну. Для вітчизняного ринку майданчик розробив новинку. Крім ботів-рекрутерів, організаціям пропонуються внутрішні HR-боти. До їх завдань відносяться проведення опитувань для мотивації співробітників, exit-інтерв’ю з фахівцями, що звільняються і адаптація новачків. Платформа рівня Enterprise допомагає автоматизувати найскладніші і рутинні процеси. Новинка щоправда знаходиться на етапі апробації, а наразі на сторінках тижневика http://pro-robotu.ua/ можна знайти хороші пропозиції працевлаштування в Києві.

Платформи рівня Enterprise забезпечують максимально можливу високу швидкість доставки контенту відвідувачам в будь-якій точці земної кулі. Для великих компаній необхідна безперебійна і стабільна робота - з можливістю розширити проект на велику кількість серверів. Масштабний проект - значить, потрібна підтримка потужної бази даних (як Oracle і MSSQL). Захист від кібератак і безпеку особистої інформації також вкрай важливі.

За виробленим підрахунками XOR, хмарна платформа автоматизує 84% роботи по найму співробітників. У стартапі закладено понад 100 мов, він активний цілодобово і інтегрується з будь-якими системами підбору персоналу (ATS) і календарного планування. Чат-бот XOR контактує з претендентом по СМС, email або мессенджерам (Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram, Viber).

Розумний робот в справі

Штучний інтелект в особі чат-бота дає можливість вказати вимоги до вакансії або до кандидата і в подальшому зв’язатися здобувачеві з фахівцем по кадрам. Управління здійснюється натисканням кнопок в меню бота.

У XOR склали список поширених запитань для “білокомірцевих” і “синьокомірцевих” позицій (в першому близько 40 пунктів, у другому приблизно 20). Встановлюючи систему і налаштовуючи чат-боти клієнту (це займає від трьох днів до трьох тижнів), менеджери спочатку витягують максимум інформації з опису вакансій, а потім ще й опитують команду, щоб доповнити список.

Зазвичай кандидат запитує про зарплату, соцпакет, чи дадуть уніформу або машину, чи є можливість відвідувати курси. Задовольнивши цікавість, чат-бот пропонує відразу ж прийняти заявку на вакансію і задає кандидату потрібні питання: скільки у вас років досвіду в цій галузі, чи є дозвіл на роботу в цій країні, чи керували ви коли-небудь великими командами, як скоро зможете вийти на роботу? Що конкретно запитати у кандидата, вирішує компанія-клієнт, заповнюючи простий шаблон або повідомляючи потрібні відомості співробітнику компанії.

Під час розмови чат-бот проводить скоринг - привласнює «вагу» кожній відповіді і оцінює, чи підходить кандидат в першому наближенні. Якщо ні, а в онлайн-рекрутингу до 90% потоку абсолютно нерелевантні, - бот чесно каже: “Василь, вибачте, на даний момент ми не готові вас взяти”. А також пропонує: “ви відгукнулися на вакансію старшого розробника, але у вас не вистачає досвіду, чи цікава позиція середнього рівня”? Невластивому кандидату бот каже: “Василь, я послав ваші дані рекрутеру і готовий призначити вам інтерв’ю на таку-то дату”. Тобто вже при першій взаємодії хорошому кандидату призначають інтерв’ю, а поганого відсівають. Але не втрачають: бот інтегрується з рекрутинговими системами, куди потрапляють дані всіх кандидатів, в тому числі ті, що не підійшли на поточну позицію.