Що потрібно знати, відправляючись працювати за кордон

Сьогодні багатьох українців в зв'язку з кризою і ситуацією в країні цікавить робота за кордоном. Нестабільний курс валюти, безробіття в країні і пошук кращого життя - ось основні причини такого вибору.

Експерти виділили основні аспекти, які необхідно враховувати при пошуку роботи за кордоном. Перше, про що потрібно подумати, це вибір країни для роботи. Адже саме від цього потрібно буде відштовхуватися надалі.

Топові країни, які цікавлять наших співгромадян і ким можна влаштуватися за кордоном

Польща - найближча європейська країна, вища зарплата, менталітет поляків близький до нашого, близькість культури і відсутність мовного бар’єру. У Польщі найбільше затребувані такі робочі спеціальності як будівельники та різноробочі на будівництво, вантажники, водії, швачки, а так же офіціанти, адміністратори і кухарі. Часто можна зустріти пропозиції про сезонну роботу, особливо в сфері сільського господарства: в літній час з’являється багато вакансій на збір врожаю (зокрема ягід і грибів), догляд за овочами і фруктами в теплицях і на фермерських ділянках, покіс сіна і подібні вакансії.

Робота в Росії, Чехії, Італії і в ряді інших країн поблизу - ті ж причини, що ми перерахували вище, в основному - це близькість цих країн до України при набагато більш високих зарплатах. В Італії найчастіше шукають нянь і домробітниць, а часом навіть сімейні пари (для догляду за будинком), в Росії і Чехії - в основному різноробочих.

Робота в Канаді і працевлаштування в США - особливо цікавлять студентів і молодих людей, які шукають будь-які можливості переїхати в Америку і залишитися там назавжди. Крім цього, робота тут - чудова можливість вивчити добре англійську мову і просто набратися досвіду роботи. У цих країнах вибір вакансій дуже різноманітний - починаючи від далекобійників і водіїв і закінчуючи адміністратором, секретарем або перекладачем (при хорошому знанні мови).

Менш популярні такі напрямки країн як робота в Білорусії, в Норвегії, Португалії, а так само робота в Туреччині і в Болгарії.

В останніх двох найчастіше пропонується сезонна робота за кордоном в галузі туризму: аніматори, адміністратори готелів, бармени, офіціанти і подібний персонал.

А якщо вас цікавить робота Львів, радимо ознайомитись з вигідними пропозиціями на сайті jobs.ua.

Нюанси працевлаштування

Визначившись з країною, обов’язково потрібно дізнатися, чи потрібна робоча віза в обраній державі і умови офіційного договору з роботодавцем.

Експерти рекомендуєть не погоджуватися на нелегальну роботу і ретельно перевіряти ваше агентство (якщо ви шукаєте роботу через нього) або прямого роботодавця. Найважливіші аспекти, які вам необхідно дізнатися і проаналізувати при пошуку роботи закордоном:

- як довго агентство або можливий роботодавець існує, які умови пропонує, чи викликає він у вас довіру;

- відгуки про них в інтернеті (а ще краще - поспілкуватися з тими, хто користувався їхніми послугами або працював там);

- обов’язково уточнити, чи укладуть з Вами офіційний трудовий договір (ще раз повторимо, це - найголовніше, від чого залежить Ваша фінансова і фізична безпека, а так само гарантія, що це не шахраї);

- термін укладання контракту, хто оплачує Вам дорогу туди і назад, чи оформляється страховка і хто буде курирувати Вас там, на місці.

Як правило, якщо Ви шукаєте роботу через агентство, воно бере на себе всі ці турботи. Якщо ж якісь нюанси вас насторожують або ви сумніваєтеся в конкретному агентстві, рекомендуємо підшукати інший варіант, оскільки питання вибору роботи за кордоном - відповідальний і важливий крок, в якому Вам необхідна допомога професіоналів з хорошою репутацією.

Важливо знати: якщо Ви плануєте роботу в Європі і в ряді інших країн, де потрібна віза, обов’язково уточніть необхідність оформлення додаткової робочої візи. Як правило, в європейських країнах це є обов’язковою умовою - при відсутності у Вас робочої візи ви зважаєте нелегальним мігрантом, навіть якщо у вас є шенгенська.

Будьте уважні, оскільки за таких умов Вам буде заборонений в’їзд в цю країну на строк від трьох років (а в деяких країнах ця цифра добігає до десяти!).