Як правильно годувати кошеня

Кожен власник кошеня напевно не раз дивувався, скільки ж здатний з'їсти цей малюк! Крихітній істоті незнайоме почуття міри. Як же не залишити його голодним і зробити так, щоб він не переїдав?

Правильне харчування кішки, кошеня 3-5 місяців і кошеня до 2 місяців регулюється різними принципами. Як правильно годувати маленьких кошенят і якої частоти годування краще дотримуватися, щоб вихованець не був голодним, але і не переїдався, ми розберемося в цій статті,  а тут https://www.zootovary.com/konservy-dlya-kotyat-fi-44_360-c-23_99.html ви зможете замовити поживні, смачні, з максимально збалансованим складом консерви для кошенят від відомих виробників.

Скільки разів на день годувати кошеня

До двох-трьох місяців кошеня, зовсім як новонароджена дитина, потребує регулярного і дуже частого годування. Це пояснюється тим, що більшу порцію за раз йому ще не осилити, так що годувати кошеня раз в день не вийде. Їжу малюкові бажано давати 5-6 разів на день - щоб сил і енергії вистачало і на ігри, і на стрімке зростання.

У перші три місяці життя у кошеняти зміцнюється скелет і остаточно формується травна система, тому йому особливо важливо регулярно отримувати збалансоване різноманітне харчування з оптимальною кількістю білка, вітамінів і мікроелементів. Крім того, тоді ж у малюка починають прорізуватися молочні зуби, і з’являється необхідність у твердій їжі. З огляду на ці потреби вихованця, можна зрозуміти, чому і як правильно годувати кошеня.  2 місяці - період активного росту, і маленький вихованець повинен отримувати все необхідне для правильного розвитку.

Після трьох-чотирьох місяців кошеня сміливо можна переводити на чотириразове харчування, а після півроку - і на триразове. Починаючи з восьми місяців власникам і зовсім не варто хвилюватися, скільки разів в день годувати кошеня, - довготелесий котячий підліток вже цілком здатний харчуватися як доросла кішка.

Раціон харчування для кошеняти

Починаючи з двох місяців кошеняті вже можна вводити прикорм. Вік вихованця, до якого потрібно визначитися, чим саме і конкретно у вашому випадку як правильно годувати кошеня - 3 місяці. Зазвичай вибирають один з трьох типів харчування - натуральне (їжа в даному випадку готується вдома самостійно), готовий кормової (раціон складається зі спеціального покупного котячого корму) або змішаний (корм доповнюється стравами домашнього приготування). У кожного з типів є свої плюси, проте найоптимальнішим варіантом є кормовий тип харчування.

Як правильно годувати кошеня сухим кормом? Найголовніше - стежте за тим, щоб вихованець випивав достатню кількість води. Норма пиття для кішки, що живиться сухим кормом, - 150мл води н 50гр з’їденого корму. Якщо ваше кошеня не любить пити, або п’є зовсім мало, швидше за все сухий корм як основа раціону йому не підійде.

Що не можна кошеняті

5 місяців - вік, коли ви, швидше за все, визначилися з типом корми. Якщо ви вирішили годувати кошеня натуральною їжею або вибрали змішаний тип харчування, потрібно обов’язково пам’ятати, що далеко не всі продукти з нашого столу підходять і кішкам. Серед корисних порад на цю тему можна виділити кілька основних:

- Не давайте кошеняті кістки - це небезпечно. Він може вдавитися або пошкодити стравохід або шлунок.

- Жирне, солоне, перчене і копчене кішкам давати не можна. Це шкідливо для шлунка і печінки кошеня.

- Не варто давати кішкам незбиране молоко, сирі яйця і курячу шкірку - ці продукти можуть викликати нетравлення шлунка.

- Будьте обережні з прісноводною рибою. Вона може бути заражена гельмінтами, тому давати її кішкам можна тільки після правильної термічної обробки.

Наслідки неправильного харчування

Щоб не зіткнутися з проблемними наслідками неправильно харчування, потрібно обов’язково знати, як правильно годувати кошеня кормом або натуральною їжею. На жаль, порушення в режимі і раціоні харчування можуть вкрай негативно позначитися на здоров’ї вихованця.

Нерегулярне харчування і вживання занадто гарячої або холодної їжі може викликати гастрити і навіть виразкову хворобу шлунка. Блювота, слабкість, відсутність апетиту і виснаження - приводи показати кішку ветеринару і переглянути її раціон.

Як і люди, кішки можуть страждати алергічними реакціями на їжу. Якщо ви помітили у кішки рясну сльозотечу, кашель, слизові виділення з носа або набряк очей - перевірте, чи немає у неї алергії. Можливо, її викликає якийсь із компонентів корму, які отримує кішка.

Перегодовування кішки загрожує розвитком цукрового діабету. У групі ризику кішки з ожирінням, що не дуже рухливі і люблячі підкріпитися. Якщо ви помітили у кішки постійний голод, свербіння і слабкість, перевірити кров на цукор буде не зайвим.

Линька - ще один неприємний наслідок поганого або невідповідного кішці харчування. Брак в раціоні необхідних мікроелементів і вітамінів може давати такі неприємні наслідки. Як правило, доповнення натурального харчування спеціальними вітамінами або перехід на якісне кормове харчування допомагає вирішити дану проблему.