Штучний інтелект перевершив юристів в розгляді юридичних документів

Юриспруденція завжди вважалася найбільш консервативною сферою. Латинь, нормативні акти, прийняті кілька століть назад, чорні мантії і перуки - здається, що ніщо не може змінити підвалини цього бізнесу. Але під тиском стрімко мінливого світу навіть юриспруденція змушена прийняти нові правила гри.

Штучний інтелект (ШІ) вже справляється з деякими завданнями краще людей. Він навчився робити фейкове відео з відомими особистостями і обігравати найкращих гравців в грі Go. Тепер нове дослідження показує, що ШІ перевершив людей у ​​вивченні юридичних документів.

Штучний інтелект проти людини

За даними платформи LawGeex, штучний інтелект точно визначає ризики в угодах про нерозголошення. У дослідженні 20 адвокатів разом з ШІ LawGeex розглядали 5 угод про нерозголошення. Умови були підібрані таким чином, щоб нагадувати щоденний розгляд та затвердження контрактів адвокатами. За результатами двомісячного тестування середній показник точності у ШІ склав 94%, а у юристів 85%. Найвищий показник точності при розгляді одного документа у штучного розуму вийшов 100%, у людини - 97%. Показники точності юристів на рівні з іноземними інвестиціями, але зі швидкістю зовсім інша картина.

В середньому адвокати на розгляд контрактів витрачали 92 хвилини. Найбільший час становив 156 хвилин, а найменший - 51 хвилина. Штучному інтелекту LawGeex на це треба було всього 26 секунд.

ШІ в юриспруденції

Гілліан К. Хадфілд, професор права і економіки в Університеті Південної Каліфорнії, і один з консультантів дослідження говорить, що розрив в ефективності між двома групами може бути навіть більшим, ніж ми собі уявляємо. В ході дослідження юристи були повністю зосереджені на конкретному завданні. Однак в реальному світі у них існують і інші обов’язки, на які вони відволікаються, тому фактичний час розгляду контрактів збільшується.

Цей експеримент може фактично применшити виграш від ШІ в професії юриста, наголошує Хадфілд. Адвокати, які розглядали ці документи, були повністю зосереджені на завданні: вони не переглядали список справ, не поспішали на літак і не поглядали на годинник, боячись пропустити час, коли необхідно забирати дітей.

Все більше юридичних і фізичних осіб у нашій країні потребують вчасної професійної правової допомоги. Досвідчена команда адвокатського Об’єднання «Брати Федорови» про яке детальніше можна дізнатися на сайті https://fedorov-brothers.com.ua гарантує вирішення найскладніших проблем податкових, цивільних, трудових і господарських спорах, здійснить комплексний юридичний супровід, грамотно захистить ваші інтереси в судах різних інстанцій.