Затонула Атлантида, пейзажі «Трої» та інші цікаві факти про Мальту

Мальта славиться не тільки своїм кліматом і теплими водами Середземномор'я, а й багатою історією, в якій об'єдналися сучасність і минуле. Неймовірна архітектура, м'який клімат і дивовижні традиції місцевого населення щорічно приваблюють до цієї острівної держави сотні тисяч туристів з усього світу.

На сайті https://jepiag.com/blog/travelling/europe/malta-interesnye-fakty/ ви дізнаєтесь багато цікавого про історію і сьогодення Мальти, традиції, історичні пам’ятки, корисны поради для туристів.

Безпосередні факти про Мальту можна починати розглядати з 1964 року, коли острівна держава офіційно перестало бути колонією Великобританії. Сьогодні Мальта маленьке, але горда держава, яка, до речі, є одним з найбільших центрів, де вивчають англійську мову. Що ще є цікавого на Мальті? У нас в запасі багато фактів:

1. Ця держава є однією з найменших в Європі. Її протяжність всього 27 км, а ширина 15 км.

2. Мальту в світі раніше називали «землею меду», адже тут на потік поставлено виробництво меду, а острова населяють ендемічні види бджіл.

3. В багатьох мальтійських церквах висять 2 пари годинників, які показують різний час. Місцеві розповідають, що один час - для істинно віруючих, а другий - для заплутування Сатани і злих духів.

4. На Мальті немає річок, що загрожує дефіцитом питної води. Бували часи, коли алкогольні напої коштували тут дешевше, ніж прісна вода. Воду для пиття сюди завозять з Італії, а рідину для побутових потреб виробляють за допомогою опріснювачів.

5. Протягом року Мальту відвідує понад 1 млн. туристів.

6. Найцікавіше на Мальті - це місцевий колорит, частиною якого є не тільки лівосторонній рух (спадщина Великобританії), а також цікаві старенькі автобуси. Здається, що вони ось-ось розсиплються, але це не заважає місцевим пишатися транспортом і продавати сувеніри у вигляді нього.

7. На Мальті відсутня як така система стоків. Вона представлена ​​80 км трубопроводом, який виходить прямо в море. Але при цьому вода на узбережжі зберігає кришталеву чистоту.

8. У фільмах «Троя» і «Гладіатор» ви можете побачити пейзажі Мальти. Адже ця острівна держава зберігає на своїй території найстаріші пам’ятки світової архітектури, які до болю нагадують Стоунхендж.

9. Кожен будинок на Мальті має власне ім’я, про що гордо повідомляють вивіски. А вулиці спроектовані так, щоб будинки відкидали тінь, адже в цій державі дуже спекотно, а споруди забезпечують природний захист від палючого сонця.

10. Нещодавно з’явилася новина про те, що кожен бажаючий може придбати громадянство на Мальті віддавши всього-навсього за 650 тис. євро. Переваг перед місцевими це не дасть, але якщо дуже хочеться громадянство цієї острівної держави, то оплата документів стане найшвидшим вирішенням питання.

11. Ще одним фактом про Мальту і менталітеті місцевих стає надзвичайна доброзичливість жителів. В острівній державі практично немає вбивств і інших жорстоких злочинів, а жителі привітно зустрічають туристів з різних країн.

12. Близько 55% населення Мальти коли-небудь відвідувало музичну школу або приватні уроки музики.

13. Перед купанням корінні жителі Мальти дотримуються цікавої традиції: обов’язково хрестяться, цілують образок Божої Матері і тільки після цього занурюються в воду.

14. Один з храмів Мальти Джгантії занесений в книгу рекордів Гіннеса. Він є найстарішою рукотворною будівлею на планеті. До речі, цей храм і інші кам’яні споруди нагадують англійський Стоунхендж, але побудовані вони набагато раніше.

15. Найстаріші театри в Європі розташовані на Мальті. Якщо будете тут, то обов’язково відвідайте Маноель, що знаходиться в столиці Мальти Валетта.

16. Пам’ятки і традиції Мальти унікальні в своєму роді, а легенда навіть говорить, що Мальта - це затонула колись Атлантида, вірніше її невелика частина. Тому туристи злітають в цей маленький рай на землі за яскравими враженнями, спокійною атмосферою і унікальним кліматом!