Правила догляду за покрівлею з профнастилу

Профнастил - надзвичайно затребуваний покрівельний матеріал, популярність якого зумовлена ​​цілим рядом факторів. На етапі експлуатації важливий тривалий термін служби (до півстоліття), а також невибагливість в обслуговуванні.

Саме останній фактор часто вводить в оману недосвідчених власників, які інколи просто ігнорують питання обслуговування цього матеріалу, і своєю неувагою істотно знижують довговічність і захисні якості покрівельного профнастилу. Тим часом дотримання кількох простих правил по догляду дозволить зберегти дах в відмінному стані на довгі роки.

До речі, вигідно придбати якісний профнастил Бровари ви зможете на сайті http://l-profil.com.ua.

Загальні відомості

Профнастил виготовляють з тонкого (в долі міліметра) катаного сталевого листа шляхом профілювання поверхні і нанесення суцільного захисного покриття. Залежно від виду хвилі і товщини розрізняють стіновий (С), універсальний (НС) і покрівельний (Н) профлист.

Спеціально розроблених для покрівельних цілей вид Н відрізняється високою (2-6 см) трапецієподібної хвилею, яка забезпечує нормальний схід опадів і потрібну міцність.

У деяких випадках для дахів застосовують універсальний профнастил, стіновий - дуже рідко, оскільки його характеристики міцності мінімальні і вимагають облаштування суцільної обрешітки.

У професійних розрахунках перед вибором типорозміру профлиста враховують:

- Кліматичні умови;

- Силу вітру;

- Кут нахилу даху;

- Можливі експлуатаційні навантаження і інші фактори.

Негативні фактори

Жоден з матеріалів не служить вічно. Профнастил - не вийняток. Погіршення його експлуатаційних властивостей пов’язано з впливом природних факторів і антропогенного середовища. Частина факторів негативно впливає на стан захисного покриття і, погіршує захист від корозії, частина - безпосередньо не метал. Серед найбільш значущих називають:

- Ультрафіолетовий (сонячний) вплив;

- Вітрові навантаження;

- Дощ;

- Снігові навантаження;

- Різкі перепади температур (особливо в умовах підвищеної вологості);

- Можливі дії агресивних речовин (в умовах промислових виробництв);

- Механічні ушкодження різного роду.

Окремим рядком можна виділити неякісне (ненадійне) кріплення, що приводить до зсувів і навіть пошкоджень листів в процесі експлуатації.

Профілактика

Чим старший дах, тим частіше потрібно проводити його профілактичні огляди з метою виявлення вогнищ корозійних процесів і інших пошкоджень. У будь-якому випадку дану операцію проводять не рідше двох разів на рік: перед зимою і з настанням весни. При цьому ретельно видаляються листя і будь-які інші тверді частинки, які можуть привести до застою вологи.

Сучасні профлисти з полімерним покриттям досить надійні: невеликі забруднення на поверхні можна змити простим натиском води з шланги, застарілі плями видаляються побутовими миючими засобами.

Вкрай не рекомендується використовувати для очищення гострі предмети, які можуть пошкодити тонкий шар захисту. Той же підхід в разі необхідності видалити сніговий покрив взимку: ніяких залізних лопат, ніж «м’якше» буде скребок, тим краще. Ідеальний варіант - акуратно діяти дерев’яною лопатою без металевої окантовки.