Міжкімнатні двері: тонкощі вибору

Жоден будинок не обходиться без міжкімнатних дверей. Вони охороняють тишу і спокій в дитячих, забезпечують усамітнення в ванних, перекривають шлях до кабінетів і спальні.

Хороші міжкімнатні двері стійкі до механічних впливів, зберігають геометричні параметри і чудовий зовнішній вигляд при перепадах температури і вологості, забезпечують достатню звукоізоляцію. Саме такі пропонує компанія Assist, до речі саме зараз на багато моделей встановлені досить низькі акційні ціни!

Традиційні розпашні міжкімнатні двері - це система з коробки, встановленої в отворі, полотна (стулки), що кріпиться на петлях до коробки, і наличників, що закривають місце з’єднання коробки і стіни.

Коробки і лиштви звичайно виконують з цільної або клеєної деревини, МДФ або ДСП. Полотна виробляють з масиву, скла і деревних матеріалів, які можуть поєднуватися в різних комбінаціях.

Залежно від матеріалу полотна можна виділити 3 типи міжкімнатних дверей - дерев’яні, комбіновані і скляні. При цьому стулка може бути:

- цільною, тобто цілком складатися з деревини, деревних плит або скла;

- щитовою - у вигляді каркаса, обшитого дерев’яними плитами і наповненого заповнювачем;

- фільончастою, де каркас заповнюють вставками - фільонками - з дерева, плит, скла, пластику і т.д. дерев’яні двері

Двері з натурального дерева - вічна класика

Традиційно така конструкція складається з каркаса з фільонками з дерева. Вироби для класичних інтер’єрів виконують з масиву цінних і твердих порід - дуба, ясена, граба, горіха, тика, бука. Але дорогі породи використовувати не обов’язково. Іноді досить ялини або сосни, покритої шпоном.

Для сучасних інтер’єрів підходять і гладкі дверні полотна без фільонок. Такі вироби збирають з окремих, добре підігнаних один до одного і підібраних по малюнку дощок або ж виконують з цілісного щита, що складається з склеєних планок.

Причому клеєні моделі можуть бути більш дорогими, ніж цільнодеревяні, адже планки розпилюють і склеюють так, щоб напрямок волокон деревини в сусідніх шарах полотна не збігався. Це дозволяє зробити стулку стійкою до перепадів вологості і температури, запобігти розтріскування.

І хоча масив дерева вважається більш престижним, клеєна деревина набагато практичніше - вона міцна і не викривляється. До того ж, вироби з клеєної деревини часто покривають шпоном, що створює ефект масиву.

Головна перевага дерев’яних дверей - натуральність і екологічність. До недоліків відносять примхливість, особливо екзотичних порід. Якщо не підтримувати рекомендований виробником температурно-вологісний режим, стулка може змінити геометрію, що утруднить її використання.

Вибираючи двері з масиву для ванних кімнат, потрібно уточнювати, чи стійка дана порода до вологи.

Комбіновані двері

Такі полотна виготовляють, поєднуючи кілька матеріалів. Як і при виготовленні дерев’яних дверей, в каркас комбінований моделей можна вставити фільонки, тільки вони будуть не з цільного дерева, а з деревної плити - МДФ або ДСП.

При якісному виконанні такі вироби, оброблені шпоном, з успіхом імітують дерев’яні. При цьому комбіновані моделі коштують істотно дешевше.
Щитові конструкції - ще більш економічний варіант. Зазвичай вони складаються з дерев’яного каркаса, обшитого з двох сторін МДФ.

Внутрішнє заповнення може бути цілісним (з ДСП) або пористим. У доступних моделях прошарок роблять з картону, в більш дорогих - з МДФ. Деякі виробники залишають полотна взагалі без заповнення.

Щитові двері теж обробляють шпоном або ламінують. Причому останній варіант дозволяє створювати покриття різних кольрів, хоча найбільшою популярністю користується малюнок «під дерево».

Головне достоїнство комбінованих дверей - економічність. При цілком привабливій зовнішності вони можуть коштувати на порядок дешевше, ніж дерев’яні. Основний недолік комбінованих щитових конструкцій - неможливість перевірити якість внутрішнього заповнювача, яке впливає на міцність двері і її звукоізолюючі властивості.

Орієнтиром може слугувати вага полотна - якщо воно дуже легке, швидше за все, застосовані тонкі плити обшивки, а всередині використаний стільниковий картон або зовсім відсутня заповнення.