У чому полягає робота ріелтора

Сьогодні в Інтернеті існує величезна кількість сайтів і баз даних по нерухомості, і здається, що кожен може сам знайти собі варіант для продажу, обміну або покупки квартири. Кожне агентство нерухомості має свій власний сайт, а то і базу даних з різними варіантами і контактами.

Покупці нерухомості досліджують десятки електронних ресурсів в пошуку необхідних об’єктів, продавці розміщують безліч оголошень - здається, що інформація доступна і лежить на поверхні. Це дійсно так, інформація про ринок нерухомості стала набагато доступніше для всіх. Бажаючі придбати або продати квартиру вивчають практично весь Інтернет, але знаходять для себе там набагато більше питань, ніж варіантів і відповідей. І одне з основних питань - це для чого потрібен ріелтор, в чому полягає робота ріелтора.

З боку, здається, що професія ріелтора проста і зрозуміла - знайти потрібний варіант нерухомості, домовитися про проведення операції, підготувати всі необхідні документи. Начебто і все. Однак насправді робота, пов’язана з ринком нерухомості, складна і схожа на розгалужений лабіринт виникаючих питань. Основну частину цих питань про покупку або продаж нерухомості ми розглянемо далі. А якщо вас цікавить работа риэлтором Харьков звертайтесь в компанію АН Аверс.

Ріелтор потрібен для забезпечення безпечного проведення операції

Це незаперечно, адже на ринку нерухомості дійсно дуже важливим є захист від шахраїв і інших недобросовісних осіб. Інші скажуть, що шахраїв небагато, і шанс зустріти їх невеликий. Але навіть якщо це буде 1 випадок з 100, цей випадок цілком може виявитися вашим, а нерухомість - це дуже велика цінність для будь-якої людини, можна сказати одна з головних матеріальних цінностей.

Питання гарантії безпеки при проведенні операції можна розглядати і в ширшому ключі. Адже крім шахраїв на ринку нерухомості є і просто несумлінні учасники, некваліфіковані агенти, є часом і просто не знають точно чого вони хочуть продавці і покупці. А грамотний і кваліфікований ріелтор повинен ще й застерегти свого Клієнта від різких або необдуманих вчинків, дати йому можливість самому зважити і оцінити всі плюси чи мінуси майбутніх дій з нерухомим майном.

За що ріелтор отримує свою грошову винагороду?

Дехто стверджує, що основна оплачувана ріелтору послуга - це пошук інформації про варіанти для придбання, обміну або пошук покупців. З цим не можна погодитися, адже подібної інформації цілком достатньо в Інтернет-порталах, базах даних по нерухомості, газетах, інших засобах масової інформації. І знайти необхідний варіант може кожен. Кваліфікований ріелтор отримує свою винагороду за зменшення ризиків свого Клієнта.

Пошук, перегляди, покази об’єктів може організувати і непрофесіонал, а ось провести первинну перевірку і аналіз наявних документів, з’ясувати потреби покупців або продавців, правильно визначити вартість нерухомості, і в разі потреби поторгуватися - це безпосередня прерогатива грамотного фахівця з нерухомості. І ріелтор з досвідом не просто зменшує і попереджає можливі при операціях з нерухомістю ризики, але і економить своїм Клієнтам масу часу - адже всю другорядну, але не менш важливу роботу бере на себе.

Припустимо, покупець самостійно шукає варіанти обміну нерухомості і домовляється про переглядах потрібних йому квартир, знайшов, здавалося б, краща пропозиція, якимось чином вніс аванс, а угода відкладається на невизначений термін. Ні, продавець не шахрай, він просто не може визначитися, наприклад, з альтернативної площею, або у нього документи, виявляється, в процесі оформлення, або не вистачає доплати - мало яких буває випадків. В результаті угода не відбудеться, а ще й невідомо чи повернуть аванс, як він був оформлений і на що його вже витратили?

Як же визначити порядність і грамотність ріелтора, з яким Ви працюєте?

Для початку можна запитати його, чи виконував він все ті дії, про які ми говорили вище в статті, ті перевірки, які дозволяють по-максимуму скоротити ризики Клієнта. На це питання має бути отримано чітку відповідь - адже ті, хто реально грамотно підходить до надання ріелторських послуг, знайомий з усією процедурою до дрібниць. І такі ріелтори дорожать своїми Клієнтами, а приходять Клієнти до них в агентство за рекомендаціями.

Довіряйте своїй інтуїції, але не будьте сильно довірливими, і не особливо покладайтеся на дружні відносини. Адже більшість обманів в сфері нерухомості відбувається саме “по-дружньому”, “по знайомству”. Збираючись почати роботу з ріелтором попросіть його розповісти, з чого складатиметься послуга, в чому полягатиме допомога ріелтора, обов’язково відразу уточніть всі ваші запитання. Хочеться відзначити, що потім, після початку роботи, постійний пильний контроль і критика діяльності професіонала не будуть ефективними для отримання якісних послуг. Адже основа результативного співробітництва між ріелтором і клієнтом - це взаємна повага і довіра.