Як вибрати полотно для живопису

Вибір полотна для живопису - це непроста справа, яка вимагає чимало уваги і часу. Потрібно точно знати, що вам конкретно потрібно. Вони поділяються за матеріалом, наявності грунтовки, типу фарб, які буде використовувати художник. Також потрібно враховувати особливості кріплення до дерев'яної рами.

У цій статті ми розповімо, який полотно вибрати для живопису, а по посиланню холст купить киев ви зможете придбати якісний льняний, бавовняний, синтетичний і комбінований матеріал з дрібно-, середньо-, і крупнозернистою структурою.

Види полотен

Найбільшою категорією є вибір полотна по основному матеріалу. Полотна можуть бути виготовлені з таких матеріалів:

• Льон. Ця матерія найбільш популярна в якості основи для картини. Серед його основних плюсів: стійкість до подразників зовнішнього середовища і міцність. Завдяки особливостям тканини художник зможе зберегти зернистість поверхні, яка надає полотну незвичайний зовнішній вигляд і текстуру. Купуючи таке полотно, віддайте перевагу виготовленому з ниток однакової довжини, без вузликів, тоді поверхня буде більш гладкою. Льон відмінно підійде як полотно для олійного живопису.

• Бавовняна тканина. У порівнянні з лляним полотном, вона менш стійка по відношенню вологи і не така міцна, після обробки ґрунтовкою можуть з’явитися тріщини. Згодом картина почне провисати. До плюсів можна віднести більш доступну вартість, ніж у льону.

• Синтетичні матеріали. Роблять їх з поліестеру, вони дуже міцні і не сприйнятливі до вологості і зовнішніх подразників.

У продажу зустрічаються і комбіновані полотна, що складаються з натуральної бавовни і синтетичних волокон (50% на 50%). Художнику потрібно розуміти, що синтетичне волокно буде інакше вбирати фарбу, через що може статися її розтікання.

Поради щодо вибору полотна для живопису

Якщо ви новачок і купуєте свої перші полотна, то дамо кілька корисних порад про те, на що звернути увагу перед покупкою.

• Шукайте полотно з однаковими рівномірними нитками, без вузликів і стирчачих ниток. Такі факти вказують на низьку якість полотна, яке в наслідок може привести до руйнування так званого барвистого шару.

• Важливо, щоб обране полотно для олійного живопису мало гарну стійкість до негативних проявів зовнішнього середовища, в тому числі до вологості.

• Не купуйте полотна, які пройшли процедуру відбілювання. Через це знижується рівень їх міцності. • Ні в якому разі не можна купувати полотно, у якого не було прогрунтовані торцеві частини. Такі полотна робляться «підвальним» способом, а не на підприємстві з дотриманням всіх стандартів. Бактерії і волога, які впливають на картину через тріщини, змусять фарбу звурджуватися.

• Якщо вирішили купити полотно, робіть це в перевірених місцях з великими складами. Натуральні тканини повинні зберігатися в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Поставтеся з найбільшою відповідальністю до вибору полотна для живопису, щоб отримувати повноцінне задоволення від процесу малювання.