Космоліфт з нанотрубок з’єднає Місяць і Землю

Космічний ліфт Місяць значиться в проектах вчених як перший космічний об'єкт колонізації. На сьогоднішній день вже 7 країн зробили реальну заявку на її освоєння, відправивши космічні апарати до природного супутника Землі.

Подолання сили земного тяжіння є найбільшою проблемою при запуску космічних кораблів. Вартість доставки 1 кг корисного вантажу на орбіту становить 22 тис. Доларів. Тому вчені давно б’ються над вирішенням доставки на орбіту вантажів альтернативним варіантом. Ідея створення космічного ліфта була запропонована основоположником космонавтики Костянтином Ціолковським ще в 1895 році. Але це були лише ідеї.

Але часи змінюються і те, що було утопією в минулому столітті перетворюється в реальність в нинішньому. Вчені давно пропонували сконструювати космічний ліфт, за допомогою якого можна було б піднімати вантажі на орбіту. Для виконання цього завдання необхідно підвісити надміцний кабель на висоту понад 40 кілометри, з можливістю руху по ньому вантажний кабінки і який зміг би витримати свою власну вагу. На жаль таких матеріалів, на сьогодні немає.

А тим часом на сайті masterlift-service.com.ua ви дізнаєтесь про компанію “Мастерлифт”, яка займається комплексним обслуговуванням і ремонтом ліфтового обладнання різного призначення.

У 2010 році в ЗМІ з’явилася інформація про те, що японський будівельний гігант Obayashi виношує плани спорудження космоліфта що простягнеться на 96 тисяч кілометрів в космос. Він, за задумом творців, буде являти собою роботизовані вагони на магнітних лінійних двигунах, які будуть доставляти людей і вантажі на орбітальну космічну станцію. Основні зусилля конструкторів, розробників даної системи спрямовані на пошук матеріалів, з яких можна зробити трос. Компанія заявляє, що реалізувати цю ідею їй допоможуть вуглецеві наноматеріали, межа міцності яких в 100 разів вище, ніж у сталі. Сучасні технології дозволяють робити нанотрубки, поки довжиною близько 3 см. Фахівці запевняють, що до 2030 року вони зможуть зробити нитку, яку можна буде звити в багатокілометровий трос.

У свою чергу вчені Зефір Пеньор з Кембриджського університету і Емілі Сендфорд з Колумбійського запропонували власний оригінальний підхід до вирішення завдання створення космічного ліфта. Замість того щоб кріпити кабель на Землі, вони запропонували закріпити його на небесному супутнику і скинути кінець його в сторону нашої планети. При цьому ліфт буде здійснювати повний оборот не кожен день, а 1 раз на місяць. Відцентрова сила буде менше, оскільки трос пройде через точку Лагранжа, де земні і місячні гравітаційні сили нейтралізують один одного.

Крім того, вчені пропонують не тягнути кабель з Місяця до Землі, а довести його до геостацірнарної орбіти, де буде розташовуватися модуль з перевантаження матеріалів на трасі Місяць-Земля. Продовження кабелю до орбіти польоту сучасних космічних апаратів недоцільно, тому, що більш ніж за 60 років експлуатації космічного простору, на навколоземній орбіті зібралося значна кількість космічного сміття, здатного зашкодити майбутню конструкцію ліфта.

У своїй розробці вчені пропонують покрити трос плівкою з надпровідника, що забезпечить рух кабіни безконтактно, на магнітній подушці. При цьому швидкість пересування її, може бути досягнута в межах 60 км / сек. Половину шляху ліфт буде розганятися, а другу половину гальмувати. Такий режим забезпечить доставку вантажів на Місяць протягом 3,5 годин.