Крипторинок у небезпеці: суд на $10 млрд відкрив особистість Сатосі Накамото

Австралійський суд велів професору Крейгу Райту передати половину своїх криптоактивів на користь спадкоємців померлого партнера, з яким вони майнили перші біткойни. Йдеться про мільярди доларів - і якщо їх повернуть в обіг, це обрушить ринок.

Таємнича особистість винахідника біткойнів Сатосі Накамото - така ж невід’ємна частина криптоіндустріі, як і сама технологія блокчейна, що з’явилася в 2009 році. На створених в перші дні гаманцях лежать мертвим вантажем сотні тисяч біткойнов, і вважається, що ключі від цих гаманців загублені, а віртуальна валюта на мільярди доларів ніколи не повернеться в оборот. Але завдяки рішенням австралійського суду це може змінитися.

Суд постановив, що професор Крейг Райт повинен передати половину своїх криптоактивів - близько 410 000 біткойнов на суму більш ніж $ 4 млрд - родичам свого померлого партнера Дейва Клеймана. Після смерті Клеймана Райт перевів на себе всі активи компанії - і зараз це $ 10 млрд. Позов проти Райта подала в лютому 2018 року вдова Клеймана Айра.

Райт називає себе Накамото, в тому числі в особистому блозі, але в той же час стверджує, що втратив доступ до цих криптоактивів - біткойнов, які вони разом з Клейманом Майні збирали з 2009 по 2013 роки. Як зазначає Bitcoin Australia, два твердження погано узгоджуються один з одним. Суддя вирішив так само.

Виносячи рішення, він зауважив, що Райт не здається йому чесною людиною: коли йому це було вигідно, Райт показував відмінну пам’ять і увагу до деталях, а коли ні - ставав ухильним і поводився «войовничо». Крім того, Райта спіймали на підробці документів, нагадує видання Bloomberg. А на сайті https://coinpost.ru ви знайдете свіжі новини криптовалют.

Представник Крейга Райта в суді зазначив, що передача біткойнів родичам Райта могла б підтвердити твердження професора про те, що він і є міфічний Сатоси Накамото. У той же час треба відзначити, що у Райта залишаються можливості для апеляції, і судове рішення не остаточне.

У разі, якщо доступ до перших гаманців з біткойнами на $ 4 млрд отримають спадкоємці Клеймана, для крипторинку це може означати набагато більше, ніж підтвердження особи Накамото. Перевівши у готівку таку колосальну суму швидко, Айра Клейман та інші родичі можуть обрушити ринок криптовалют - принаймні на деякий час.