Карти пам’яті для телефону: три параметри, на які варто звернути увагу

Сучасні смартфони можуть зберігати в своїй пам'яті не тільки телефонну книгу, кілька пісень та десяток фотографій. Обсяг пам'яті в них настільки великий, що цілком реально зібрати невелику фільмотеку, плейлист з кількасот пісень та цілий фотоархів. І все це за допомогою однієї маленької карти пам'яті MicroSD.
Варіанти на 256 і 512 ГБ коштують в рази дорожче і підтримуються тільки флагманами останніх років. Обирайте уважно, і ви

Технології виготовлення компактної пам'яті настільки стрімко розвиваються, що на чіпі розміром з людський ніготь в 2019 році може міститися до 1 ТБ інформації. Фахівці «Київстар» підказали, що така карта пам'яті хоч вже і з'явилася в продажу, але поки недоступна в фірмовій мережі магазинів оператора. Якщо ж ви хочете додати пам'ять до свого смартфону, доведеться вибирати з меншого обсягу. Давайте дізнаємось, на які параметри карт MicroSD варто звертати увагу.

Формат

Як не дивно, почнемо не з об'єму, а з класу пристрою. Це набагато важливіший параметр, адже від нього залежить швидкість роботи карти і всього смартфона в цілому.

Формати карт бувають:

  • SDHC – ємність від 4 до 32 ГБ. Швидкість запису в цьому форматі рідко перевищує 20 МБ/с.
  • SDXC – ємність від 64 ГБ до 2 ТБ. Найсучасніші, швидкісні флеш-накопичувачі, що можуть без проблем працювати з контентом в форматі 4К.

Клас швидкості

Наступний важливий параметр – швидкість запису даних. Пристрої кваліфікуються за мінімальною швидкістю роботи, що може становити від 2 до 10 МБ/с. Залежно від цього видається клас: 1, 2, 5 чи 10. Сучасні флешки працюють дуже швидко і записують більше 10 Мб/с.

Щоб зрозуміти, наскільки карта швидка, варто оцінювати ще й параметр UHS. Візуально на корпусі пам'яті він відображається у вигляді букви U з римською цифрою всередині. Цифра вказує на максимальну швидкість обміну в карті, значення коливається від I до III:

  • I – до 104 МБ/с;
  • II – до 312 МБ/с;
  • III – до 624 МБ/с.

Третій клас пристроїв найшвидший. Саме їх варто купувати, якщо ви хочете знімати якісне відео, працювати в швидкісних мережах і дивитися фільми в 4К без зависань.

Обсяг пам'яті

Нарешті, ми добралися до об'єму карти. Тут все просто: вибираєте ту модель, яка підтримується вашим смартфоном і підходить вам за ціною. Більшість сучасних гаджетів вміють працювати з об'ємом 64-128 ГБ. І зараз такі карти коштують дуже дешево, від 300 до 600 грн. Варіанти на 256 і 512 ГБ коштують в рази дорожче і підтримуються тільки флагманами останніх років. Обирайте уважно, і ви точно знайдете найкращу карту для власного девайса.