Чому виникає біль у шлунку і що з цим робити

З болем в шлунку стикається кожен хоча б раз у житті. Хворобливі відчуття в животі можуть бути пов'язані з деякими хворобами, такими як гастрит, панкреатит або виразка, або ж пояснюватися простіше - отруєнням або перевантаженням шлунка їжею. Все залежить від характеру болю, її тривалості, часу появи - до їжі або після.

Вилікувати хворий шлунок будинку в більшості випадків не вдасться - швидше за все, біль є симптомом серйозної хвороби, а не наслідком звичайного переїдання, після якого неприємні відчуття пройдуть самі по собі. Втім, дуже корисним буде комплексне обслідування в провідних німецьких клініках, її організовує компанії EMEX Medical GmbH, тут https://emex-medical.ru/novyj-metod-diagnostiki-zheludka-ph-metriya/ можна дізнатися про це більше.

Болі в шлунку після їжі

Біль, яка виникає в шлунку після їжі, може вказувати на такі захворювання, як гастрит або виразка. Якщо біль тупий і ниючий, та виникає після їжі, можливо, ви маєте справу з гастритом. Якщо ви відчуваєте хворобливі спазми через якийсь час після їжі або вночі - цілком можливо, що у вас виразка.

Обидва захворювання пов’язані з ураженням слизової оболонки шлунка, тільки при гастриті мова йде про запалення слизової, а при виразці може дійти до дірки в шлунку і кровотечі. Кожен хворий з гастритом в майбутньому ризикує отримати виразку шлунку, і це може стати навть причиною смерті людини. Гастрит є частим супутником тих, хто нехтує здоровим харчуванням і режимом, виразка трапляється у людей, змушених жити в постійному стресі.

Примітно, що загострення у хворих на виразку шлунку трапляються восени і навесні - в періоди, які відзначаються загостренням багатьох нервових хвороб. Відмінність виразки від ерозії в тому, що ця “дірка” в слизовій заживає, залишаючи після себе рубець.

При гастриті болі можуть турбувати цілодобово, при виразці частіше вони виникають вночі. У випадку з гастритом доповненням до болю йде метеоризм, печія, відрижка, нудота, наліт на язиці. При виразці, крім болю, людина скаржиться на нудоту, блювоту, іноді - з кров’ю, розлади шлунка і запори, слабкість і зниження працездатності.

Виразка дванадцятипалої кишки

Якщо біль виникає через кілька годин після їжі, можливо, ви маєте справу з виразкою дванадцятипалої кишки. Вона виникає внаслідок дії кислоти на оболонку кишки. Також хворий скаржиться на відрижку, здуття живота, печію, поганий сон, зниження маси тіла. Біль при виразці може віддавати в область серця або спину.

Печія

Біль, неприємні відчуття в шлунку, що супроводжуються печією, можуть виникати внаслідок переїдання і неправильного харчування. Якщо такі болі мучать вас рідко, можна спробувати усунути їх за допомогою препаратів, які усувають підвищену кислотність шлунка, сприяють травленню, борються з печією.

Подразнення слизової і болю в шлунку може викликати не тільки неправильне харчування і рясні прийоми їжі, але і кава, алкоголь, занадто тісний одяг, кисла і гостра їжа. Якщо після виключення всього переліку причин болю тривають - варто звернутися до лікаря.

Гострий біль в животі

- якщо такий біль виникає раптово, він може свідчити про наявність панкреатиту, холециститу або виразки дванадцятипалої кишки;

- якщо хворий скаржиться на короткі хворобливі спазми, які з’являються на кілька секунд при вдиху або коли пацієнт різко встає або сідає, це може говорити про запалення або порушення кровообігу;

- якщо біль нагадує спазми, причина - шлунково-кишкові інфекції;

- якщо хворобливі відчуття не залишають кілька днів і тільки потім стають слабкішими, це може говорити про патологію в товстому кишечнику, наприклад, про коліті;

- якщо біль зосереджений в області пупка, а потім йде в правий бік - можливо, це апендицит.

Спазми шлунку

Короткі хворобливі скорочення шлунка виникають при наявності таких захворювань, як гастрит, гастродуоденіт, панкреатит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Також може йтися про холецистит, коліти, ерозії шлунка, поліпи або новоутвореннях в шлунку, гастродуоденіти або порушеннях кровопостачання.

Але причина може бути і більш простою. Найбільш часто спазми шлунку виникають унаслідок безвідповідального ставлення до власного здоров’я - на цій стадії людина ще цілком може впоратися з болем, відкоригувавши своє харчування і спосіб життя. Так, болі в вигляді спазмів можуть виникати через неправильне харчування, шкідливі звички, стреси.

Щоб позбутися від них, слід виключити з раціону шкідливі продукти, обмежити каву, почати харчуватися правильно і регулярно, не нервувати через дрібниці, попрощатися з сигаретами і алкоголем.