Утеплення стін будинку: огляд матеріалів і технологій монтажу

Після введення нового нормативу по тепловому захисту будівель утеплення стало актуальним навіть для тих будинків, які раніше вважалися «благополучними». Власникам старих будівель можна нічого не робити, але треба бути готовим оплачувати зростаючі рахунки за енергоносії.

Є кілька технологій, що дозволяють забезпечити нормативні показники для будівель з будь-яких матеріалів. Головне правильно вибрати утеплювач для стін будинку зовні в кожному випадку.

З великого переліку теплоізоляційних матеріалів можна виділити кілька найбільш популярних і тих, які застосовуються якщо дозволяє бюджет або з інших міркувань. Традиційно популярність матеріалів визначається поєднанням хороших теплоізоляційних характеристик і порівняно невисокій вартості. І якщо вас цікавить утеплення будинків тернопіль, на сайті teplodim.info вит дізнаєтесь про переваги систем Ceresit, і де можна вигідно замовити роботи по утепленню стін

Пінополістирол

Більш відомий як «пінопласт». Якщо бути точним, то крім плит, цей матеріал застосовують ще в гранульованому вигляді в якості насипної теплоізоляції. Його теплопровідність залежить від щільності, але в середньому вона одна з найнижчих в своєму класі. Теплоізоляційні властивості забезпечуються комірчастою структурою, заповненою повітрям. Популярність пояснюється доступністю, простотою монтажу, хорошими показниками міцності на стиск, низьким водопоглинанням. Тобто, дешевий, досить міцний (в складі конструкції) і не боїться води.

Пінопласт вважається слабогорючим, а з маркуванням ПСБ-С - самозатухаючим (не підтримує горіння). Але під час пожежі він виділяє отруйні гази, і це одна з головних причин, чому його не можна застосовувати при утепленні зсередини. Другий його недолік - низька паропроникність, що накладає обмеження на використання при утепленні стін з «дихаючих» матеріалів.

Екструдований пінополістирол

Відрізняється від пінопласту принципово іншою технологією виготовлення, хоча сировиною служать все ті ж гранули полістиролу. За деякими показниками він перевершує свого «родича». У нього такий же відсоток водопоглинання (не більше 2%), в середньому на 20-30% нижче теплопровідність, в кілька разів нижче паропроникність і вище міцність на стиск. Завдяки такому набору якостей, це кращий матеріал при утепленні фундаменту і цоколя, тобто стін підвалу і «нульового» поверху. Недоліки у ЕППС ті ж, що у пінопласту, і коштує він дорожче.

Кам’яна, вона ж базальтова, вата

Це підвид мінеральної вати, сировиною якої служать гірські породи каменю (найчастіше базальт). Зовсім інший тип теплоізоляційного матеріалу, низька теплопровідність якого забезпечується за рахунок волокнистої структури і невисокої щільності. Поступається пінопласту і ЕППС по теплопровідності (в середньому вище в 1.5 рази), але на відміну від них - не горить і не тліє (клас горючості НГ).

Відноситься до «дихаючих» матеріалів - за новим стандартом це звучить як низький «опір повітропроникності». Додатково завжди можна розглянути нові варіанти - вони трохи дорожчі, але найчастіше кілька ефективніше традиційних.

Спінений поліуретан

Поширений полімерних матеріал «побутового призначення». Також добре відомий як поролон для меблів (у вигляді «м’яких» матів) або як монтажна піна для закладення щілин. При утепленні його також застосовують у вигляді плит або напиляемой ізоляції.

У плит пінополіуретану невисокі утримуюючі здатності на відрив, тому його не використовують в системах «мокрого фасаду». Але це поширений теплоізоляційний матеріал для виготовлення сендвіч панелей.

Ця ж технологія лежить в основі виробництва термопанелей для облицювання фасаду. Така панель являє собою теплоізоляційну плиту з уже нанесеним на заводі декоративним шаром (клінкерною плиткою або кам’яною крихтою). Два види утеплювача: пінополістирол і пінополіуретан. У першому випадку термопанель двошаровий, в другому - тришаровий (в якості несучої основи стоїть OSB або вологостійка фанера). Два варіанти кріплення: на дюбелі / анкера (відкритий спосіб), або на свою систему прихованого кріплення.