Китай продовжує бойкотувати Dolce&Gabbana;

Знаменитий італійський бренд з багаторічною історією Dolce&Gabbana відомий не лише своїми колекціями одягу зі світу високої моди, але і гучними, а подекуди і епатажними рекламними акціями і заявами. Новинні стрічки все частіше розповідають про чергові екстравагантні витівки дизайнерів чи їх скандальну рекламу.
У листопаді 2018 року компанія запустила рекламне відео для реклами однієї зі своїх колекцій одягу

Одним з останніх подібних гучних скандалів стало рекламне відео кінця 2018 року, яке багато критиків назвали расистським по відношенню до жителів Китаю. Якщо створювачі і розраховували на «чорний піар», то трішки перестаралися — навіть рік по китайські знаменитості продовжують бойкотувати відомий модний будинок. 

Що трапилось

У листопаді 2018 року компанія запустила рекламне відео для реклами однієї зі своїх колекцій одягу — https://dolcegabbana.studio-fashion.com/. На відео китайська модель прикладає багато зусиль, щоб їсти паличками традиційну італійську їжу — пасту і піцу. Як стверджують творці, реклама повинна була бути смішною. Утім, їх гумор зрозуміли не всі — бренд звинуватили в знущанні над китайською культурою та нав'язуванні зневажливих стереотипів. 

Китайці наполягають, що палички для їжі — частина унікальної культурної традиції, яка існує вже понад чотири тисячі років, і стверджують, що комічна за задумом сценка неналежним чином принижує давню культуру. 

Пізніше ситуація ще більше загострилася, коли в офіційному інстаграм-акаунті компанії були опубліковані образливі висловлювання в бік китайців, нібито зроблені засновником модного будинку Стефано Габбана. Ці коментарі викликали шквал обурення і негативних висловів у відповідь. Компанія оперативно видалила пост, стверджуючи, що акаунт був зламаний. Пізніше представники бренду принесли вибачення і багаторазово повторили, що шанують стародавню китайську культуру. 

Втім, навіть вибачення не змогли заспокоїти гнів китайського народу, який все сильніше розростався в соціальних мережах, тому обидва засновника модного будинку — Доменіко Дольче і Стефано Габбано — записали відеозвернення до китайців, приносячи свої вибачення англійською та китайською мовами. Зокрема Стефано заявив, що ніколи не забуде того, що сталося, і запевнив, що подібне більше ніколи не повториться. 

Що тепер

Зростання добробуту — тенденція, яка спостерігається в Китаї останні десятиліття. Завдяки цьому ринок люксових речей помітно зростає, що перетворює країну на вкрай важливий ринок для провідних модних брендів. У 2018 році консалтингова компанія Bain&Company передбачила, що попит на товари класу люкс у Китаї найближчим часом зросте ще на 22%. З однієї сторони, адміру провокативними акціями Dolce&Gabbana ризикують втратити свою частку на китайському ринку. Товари бренду вже давно зникли з найбільших торгових інтернет-майданчиках Китаю Taobao і JD.com, як і не представлені вони на більш дрібних, за китайськими масштабами, але теж популярних сайтах Kaola і Secoo. З іншої — подібний епатаж розцінюється багать як сміливість, нахабство і іронія, а також забезпечує компанії необхідний медійний розголос.

Не зважаючи на скандали, компанія продовжує займати перші  місця в рейтингах найпопулярніших модних будинків у світі високої моди. Ознайомитися з останніми новинками бренду можна на сайті https://www.studio-fashion.com/ та в магазині Studio Fashion, який багато років співпрацює з компанією, привозячи в Україну кращі речі з останніх колекцій.