Як грамотно здійснити оцінку монет

У багатьох людей, навіть не пов'язаних з нумізматикою, знайдеться дома кілька незвичайних монет. Вони або будуть здаватися старовинними, або ж іноземними. Тому щоб дізнатися їх можливу вартість, знадобиться оцінка монет.

Зазвичай такою процедурою займається оцінювач або нумізмат. Це також залежить від того, яка у вас монета: зроблена з дорогоцінних металів або раритетна річ. Більш досвідчений оцінювач на сайті https://skupkamonet.com.ua/value/ дасть рекомендації швидше і грамотніше.

Критерії оцінки монет скупниками

Щоб зрозуміти, що саме потрібно оцінити в монеті, потрібно придивитися до таких особливостей:

- Зношеність монети. Ця характеристика має на увазі чіткість аверсу і реверсу, а також наявність потертостей та інших слідів частого використання монети. Зрозуміло, чим більше новою здаватиметься річ, тим вона буде дорожче оцінена. Бажано, щоб оцінювач міг розрізнити всі написи і інші декоративні елементи на монеті.

- Відколи, подряпини, інші механічні пошкодження значно знижують шанси вироби на високу оцінку. Тільки дуже рідкісним монетам можна пробачити такі дефекти, і то вартість впаде мінімум в два рази.

- Сліди неправильного чищення. Якщо ви хочете доглядати за монетою, робіть це за правилами, тоді ви не пошкодити зовнішній вигляд речі. Навіть якщо монета брудна, не потрібно її терти абразивними речовинами перед оцінкою. Краще щоб чищення та оцінка монет проводилася професіоналом. Ви хоч і заплатите за процедуру очищення старовинних монет, вартість примірника від цього не постраждає.

- Сліди роз’їдання, тобто корозії металу, зменшать ціну монети. Такий ефект спостерігається, коли стара монета зберігається у вологих несприятливих умовах. А ось патина, іншими словами, мідна плівка, навпаки, захистить екземпляри і збільшить їх вартість.

- Рідкість примірника. Ті старовинні монети, які мають більшу унікальністю, цінуються вище.

Поради людям, які продають монети

Звичайно, у майстра не завжди є можливість оцінити монету, тримаючи її в руках, оскільки колекціонери і власники живуть в різних містах. Але завдяки звичайному фото, вже можна зрозуміти чого вартує ця монета. Як оцінити монету по фото знають тільки професіонали, а ось як її сфотографувати повинен знати кожен, хто хоче продати цю річ. Сенс фотографії полягає в тому, щоб можна було добре роздивитися всі деталі з різних ракурсів і скласти максимально повну картину.

Також монету можна відсканувати. Правда, робити це потрібно з урахуванням дозволу сканера. Вона повинна бути не менше, ніж 600 dpi. Можливо, такий спосіб більш зручний, ви також можете скорегувати налаштування яскравості і контрастності сканера в залежності від одержуваної картинки.

Три головні чинники, на які спирається експертиза монет:

- Тираж (кількість випущених монет). Про цю інформацію дізнаються з тематичних каталогів певної країни. Цілком можливо, що ваша монета не раритетна, але випущена настільки малим тиражем, що її вартість буде оцінена в кілька разів вище номіналу.

- Вартість металу, з якого зроблена монета. Оцінка монет в меншій мірі залежить від цього фактора, але тим не менше він впливає на кінцевий результат.

- Стан примірника на момент оцінки.

Рішення приймається після експертизи оцінювачем. Дорогі монети - рідкісне явище, тому не варто засмучуватися, якщо ваш екземпляр не викликав інтересу. Збережіть цю річ як пам’ять. А якщо ви постійно продаєте монети, поради, як їх оцінювати, допоможуть вам грамотно розібратися в нюансах цього процесу.