Правильний вибір розміру ліжка - запорука міцного сну

На якість сну впливає безліч факторів. Один з них - правильно підібраний розмір спального місця. Якщо ширина або довжина меншою, ніж слід - найрозкішніші і дорогі меблі будуть дискомфортними. Якого ж розміру повинна бути ліжко, давайте розберемося.

Варіанти розмірів

Залежно від країни-виробника базові параметри спального місця можуть відрізнятися, і позначаються вони в різних одиницях. У європейській метричній системі вказується тільки ширина, а довжина вважається за замовчуванням 200 см. У американських же моделей - англійське обчислення в футах і дюймах, довжина коливається в межах 190-213,36 см, а вироби носять свої імена.

Односпальні ліжка

Європейський зразок одномісної моделі передбачає ширину спальної зони 90-100 см. Розмір американського аналога іменується як Twin і становить 99х190 см, що більше відповідає ліжку для тінейджера або для людини невисокого зросту. Для рослих людей існує розмір 99х203,2 см під назвою Twin X-Long.

Півторачки

Ширина загальноєвропейських моделей варіюється в межах 100-135 см, тоді як в західній системі цей розмір не випускається. Півторачка - це зручне ліжко для однієї людини або для батьків з дитиною. Для двох дорослих модель чревата незручностями.

Двоспальні

У європейському виробництві двоспальні ліжка - це вироби з шириною 140-170 см, однак частіше 160 см. Американські версії представлені коротким спальним місцем 137,2х190 см з ім’ям Double і подовженим - 152,4х203,2 см, Queen. Оптимальна категорія моделей для здорового сну подружньої пари. До речі в меблевому магазині https://vitalmebli.com.ua/krovati/dvuspalnie-krovati/ ви знайдете чудові двоспальні моделі на лбий смак і гаманець, а також інші якісні стильні меблі.

Сімейні ліжка

В Європі такі вироби мають шириною 180-200 см. Західний ринок передбачає чотири найменування «королівських» моделей: Standard King і Eastern King - 193 / 198х203,2 см, Western King і California King - 182,9х213,36 см. Перевага в тому, що якщо діти вдаються на ліжко до батьків - місця вистачить усім.

Важливо розуміти, що до американських моделей не підійде матрац і постільна білизна європейського виробника, і навпаки. Віддаючи перевагу певному ліжку, не помиліться з країною випуску інших речей. Якщо ж вам все ще важко зробити вибір на користь конкретного розміру - вирушайте в меблевий салон на «тестування».

Як вибрати довжину і ширину

Для обчислення оптимальної ширини спальної зони необхідно прилягти на матрац, з’єднати пальці рук на рівні грудей і розкинути лікті в сторони. Біля кожного ліктя має залишатися мінімум 10 см до краю матраца. Комфортна довжина визначається додаванням до росту 20 см. Якщо ви користуєтеся квадратними подушками, варто додатково врахувати 10 см. Аналогічним чином можна з’ясувати прийнятні розміри, зіставивши значення пари.

В силу високого зросту буває і так, що базової довжини спального місця недостатньо для здорового сну. Мучити себе не варто - більшість меблевих фабрик виготовляють ліжка на замовлення за індивідуальними розмірами. Однак будьте готові, що матрац також доведеться виконувати під замовлення.

Ще кілька порад, які дозволять зробити правильний вибір

- Перед покупкою проаналізуйте, яке положення тіла є для вас звичним уві сні (якщо ліжко вибирається для пари, то потрібно враховувати особливості сну двох людей). Сон на боці вимагає менше місця, а ось звичка спати на спині або на животі означає, що економити на ширині матраца вам точно не варто.

- Важливу роль відіграють ваші звички. Якщо ви звикли до простору, вибирайте широке ліжко. Особливо це важливо, якщо на ліжку спатимуть двоє. Адже постійна боротьба за територію і пошук уві сні зручного положення може знизити якість вашого сну, хоча ви можете цього і не помічати.

- Якщо молода сім’я купує ліжко і планує народження дитини, рекомендується вибрати матрац не менше 200 сантиметрів шириною. Такий варіант буде зручний, якщо мама буде брати вночі малюка в ліжко на годування або для спільного сну. Краще заздалегідь подбати про достатню кількість місця для всіх трьох.

- Висота ліжка може бути будь-якою, як правило, цей показник знаходиться в межах 20-30 сантиметрів. Однак для людини, що має проблеми зі спиною, це питання може бути дуже принциповим. Щоб вставання з ранку не викликало болю і було максимально комфортним для такої людини, потрібно відносно високе ліжко. Щоб підібрати потрібний варіант, людині необхідно сісти на матрац, а ступні поставити на підлогу. Коліна в такому випадку повинні утворювати прямий кут. Така висота вважається оптимальною і дозволяє позбавити хребет від зайвих навантажень при спробі встати.