Як заощадити на покупці залізничних квитків

Економити можна на багатьох речах. Якщо Ви плануєте скористатися послугами Укрзалізниці (УЗ), експерти дають кілька порад щодо дешевих квитків на поїзд за різними напрямками.

А придбати їх можна на сайті gd.tickets.ua. Тут ви швидко і зручно купите залізничні квитки в режимі онлайн.

Квитки на поїзд зазвичай купляють в залізничних касах Укрзалізниці, партнерських залізничних касах (ці каси знаходяться в великих супермаркетах і торгових комплексах), через систему букінга УЗ, а також на сайтах туристичних компаній і в віртуальних системах електронних платежів. Хочете заощадити? Беріть квитки в букінгу УЗ або у компанії, яка спеціалізується виключно на продажах транспортних квитків. Тут відсутні комісії і можна заплатити менше. Якщо ви купили квиток онлай на поїзд, який не підтримує електронний квиток, то перед посадкою квиток доведеться роздрукувати. Партнерські каси беруть за це гроші, а власні каси УЗ можуть роздрукувати ваш квиток безкоштовно.

Плануємо час подорожі

Мало, хто знає, але ціна квитка УЗ може залежати від дня тижня і календарного періоду. Квитки на поїзд, куплені на вівторок-середу будуть дешевшими, ніж квитки на понеділок, четвер і суботу. Найдорожчі квитки - на п’ятницю і неділю. Різниця в ціні - не менше 10%. Це відчутно, якщо ви їдете в подорож сім’єю або великою дружною компанією.

Календарні знижки діють під час малого попиту. Ціни різко піднімаються в «гарячі» періоди. Сюди можна віднести початок і кінець туристичних сезонів і тривалих вихідних з нагоди свят. Коефіцієнт підвищення і зниження цін на залізничні квитки може становити до 30%. Погодьтеся, виходить дуже хороша економія!

Додаткові послуги, клас вагону, і інші нюанси

Ще одним відмінним способом не переплачувати є вибір потрібних вам послуг. Наприклад, якщо ви їдете в денний час, немає сенсу брати постіль. Або якщо ви не п’єте чай в поїздах, відмовтеся. Просто при бронюванні онлайн приберіть непотрібні галочки. При покупці квитків в касі повідомте касиру, які додаткові послуги ви готові оплатити, а які будуть зайвими.

На ціну залізничного квитка впливає клас вагона. - люкс, купе або плацкарт (є ще «сидячі» вагони) і його «фірмовість». Звертайте на це увагу, коли збираєтесь купити квиток . В одному поїзді місця в різних вагонах можуть мати різну ціну. І навпаки проїзд пасажира в «фірмовому» плацкарті матиме таку ж вартість, як в звичайному купе. Якщо ви не женетеся за бездоганним сервісом, можна заощадити і на цьому. Також зверніть увагу, що поїзди поділяють на різні категорії - швидкий, швидкісний, пасажирський. Ціна проїзду на цих поїздах може відрізнятися в 2-3 рази. У більш дорогих поїздах рівень обслуговування вище, саме за це ви і переплачуєте.

Є варіант заплатити за одну і ту ж послугу дешевше. У поїздах «Інтерсіті» (в першому класі) передбачена знижка за одночасну покупку залізничних квитків в обидва кінці.

Деякі каси беруть збір за попереднє бронювання, тому можна заощадити, якщо брати квитки на поїзд в останні дні. Або навіть за кілька годин до виїзду. Але тут є небезпека прорахуватися і взагалі нікуди не виїхати. Особливо це актуально для популярних напрямків по Україні, таких як Київ, Львів, Одеса та інші. Квитки на ці поїзди зазвичай розкуповують швидко і заздалегідь. Але завжди є винятки з правил!