Переселенці поскаржилися ООН на затримки пенсій

Агентство ООН у справах біженців повідомило, що найчастіше переселенці скаржаться на те, що їм затримують або припиняють виплати пенсій і соціальної допомоги.

Внутрішньо переміщені особи на Донбасі розповіли правозахисникам, що їм затримують і припиняють виплати соціальної допомоги та пенсій. Про це йдеться в звіті Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) щодо результатів проведеної в 2019 році загальної оцінки потреб переселенців і біженців.

«Багато учасників скаржилися на часті затримки і призупинення виплат пенсій і соціальної допомоги. У ситуаціях, коли їх пенсії та / або соціальні виплати затримуються, люди покладаються на своїх родичів, друзів або членів громад.

Ті, у кого є городи, покладаються на те, що вони там вирощують. Пенсії та соціальні виплати недоступні для осіб, які не мають дійсних документів, що засвідчують особу», - повідомляється в тексті звіту.

А от як поживає сьогодні Лисичанск, що турбує його мешканців, читайте на сторінках популярного видання tribun.com.ua.

На думку правозахисників, переселенці мають мотивацію відновлювати свої документи, що засвідчують особу, щоб мати право на пенсії та соціальні виплати. Однак, місцями з цим питанням бувають проблеми.

«У Святогорську немає відділу соціального захисту або пенсійного фонду, тому людям доводиться їздити в Слов’янськ. Це дорого і складно для людей з інвалідністю. Серед ВПЛ, зареєстрованих в Святогорську, 18% людей мають інвалідність», - наголошується в звіті.

Як писали ЗМІ раніше, українські суди приймають рішення про зобов’язання управлінь Пенсійного фонду України (ПФУ) виплатити переселенцям пенсію за минулий період. Однак фонд не поспішає виконувати рішення судів.

У 2019 року в бюджет ПФУ закладено 50 млн грн на «погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду». Однак, юристи відзначають, що фонд не публікує даних про загальну заборгованості по пенсіях.

Невиконання судових рішень Пенсійний фонд пояснює відсутністю фінансування або вимогами п. 15 Порядку призначення ( «Відновлення») соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.