Що потрібно знати про натуральну косметику

Виробництво натуральних б'юті-продуктів активно розвивається вже не перший десяток років. У косметичних магазинах і на аптечних полицях ми бачимо багато засобів, на упаковках яких написано «натуральний», «повністю натуральний», «органічний». Креми, маски, сироватки, скраби з такими визначеннями здаються покупцям кращими за інших.

Інтернет-магазин http://in-joy.com.ua по доступній вартості пропонує широкий асортимент якісних натуральних косметичних засобів вітчизняного виробництва по догляду за обличчям, волоссям, для рук і ніг, інтимної гігієни.

І ми вибираємо їх. У 2016 році американський портал Statista провів опитування серед 1 000 жінок. Виявилося, що для 73% жінок у віці від 18 до 34 років словосполучення «100% натуральний» грає важливу роль при покупці косметики. І більшість жінок всіх вікових груп вважають так само. Згідно зі звітом Grand View Research, Inc., компанії, що досліджує ринки, до 2025 року оборот індустрії органічних засобів догляду досягне понад 25 мільярдів доларів на рік. Але коли мова йде про косметику і засоби догляду, термін «натуральний» викликає низку питань.

Що означає термін «натуральний»?

На жаль, однозначної відповіді на це питання немає. Можливо, тому що Управління з контролю за продуктами і ліками США не має регулюючих положень для таких характеристик товарів, як «натуральний» або «повністю натуральний».

«У такій ситуації, термін «натуральний» може відноситися майже до будь-якого продукту», - говорить Перрі Романовськи, президент Товариства Косметичних Хіміків і співзасновник сайту The Beauty Brains.

«Однак, - додає він, - Федеральна торгова комісія постановила, що, якщо компанія позиціонує свої продукти як «натуральні» або «натуральні на 100 відсотків», то вона не може використовувати синтетичні інгредієнти. Але залишається ще достатньо місця для маневру, тому що визначення «синтетичного інгредієнта» дано не було.»

Оксфордський словник трактує термін «натуральний» як «існуючий в або отриманий з природних джерел, не створених людиною». Тоді натуральні інгредієнти повинні добуватися лише з природи і / або живих (або колись живих) організмів. Наприклад, вода і кокосове масло є натуральними інгредієнтами, які входять до складу зволожуючих кремів і шампунів. Але природні компоненти можуть також бути змішані з синтетичними хімічними речовинами або бути переробленими в нові продукти.

Чи можна довіряти етикеткам?

Якщо ви зацікавлені в натуральності продуктів, які купуєте, ви повинні завжди читати етикетки і з’ясовувати, що ховається за термінами, які вам незнайомі. Часто важко визначити, що знаходиться в складі, особливо коли ви бачите довгі і складні хімічні назви. Навіть натуральні компоненти буває важко розпізнати. Наприклад, корінь маранти тростяноподібної (maranta arundinacea) найчастіше позначається як порошок аррорута (arrowroot powder), а монтмориллонит (montmorillonite) - це вид глини.

Натуральний - не завжди означає кращий

Ннека Лейба вважає, що багато покупців помилково вважають, що «натуральний» одно «безпечний» або «найкращий». Це не завжди так.

«Мені подобається такий приклад: отруйний плющ - натуральний компонент, але я точно не хочу бачити його в складі свого крему для обличчя. Після його використання я б не змогла вийти на вулицю, - говрят Лейба. Свинець, миш’як теж повністю натуральні інгредієнти. Так що якщо на продукті написано, що він натуральний, це ще не гарантує його безпеку ».

Що ж шукати?

Якщо ви віддаєте перевагу купувати натуральні продукти, шукайте схвалені і сертифіковані європейськими та американськими організаціями, - Ecocert, Cosmebio, Сosmos, USDA або Natural Products Association (NPA) Асоціацією Натуральних Продуктів. Перевірити склад косметичних засобів можна на наступних ресурсах: У базі EWG’s Skin Deep Database більш 74 000 косметичних продуктів. EWG також має свій спосіб перевірки засобів на хімічні речовини, які організація визначає як шкідливі.

The Good Guide, онлайн-база даних з оцінками більш ніж 75 000 продуктів. Cайт kosmet.com об’єднує 47 товариств косметичних хіміків. В їх основі можна знайти інформацію по дуже багатьом косметичним засобам. Російськомовні cosmobase.ru і ekokosmetika.ru теж перевіряють косметику на безпеку. Сайт Beautypedia.com розповідає про догляд за шкірою і робить огляди косметичних продуктів на основі медичних і наукових досліджень. Додаток Think Dirty містить інформацію про будь-яких потенційно шкідливих інгредієнтах в косметичних продуктах.

Перрі Романовськи передбачає, що якщо люди хочуть купувати натуральні продукти, їм, можливо, доведеться знизити свої очікування щодо їх ефективності. На його думку, натуральні косметичні засоби «працюють не так добре, як стандартна косметика».