Діти та іноземна мова: топ-3 питань батьків

З року в рік у вересні батьки губляться у виборі, куди віддати свою дитину. Сьогодні поговоримо про одне з найпопулярніших, і найкорисніших занять для дітей - вивчення іноземних мов.

Як вивчення іноземної мови впливає на дитячий мозок?

- Діти, які вивчають іноземну мову, краще придумують незвичайне застосування незнайомих предметів. Погодьтеся: не кожна дитина зможе використовувати зубну щітку для підмітання підлоги.

- Діти, які вивчають іноземну, здатні легше переключатися з одного завдання на інше. Був проведений експеримент: перед дитиною будували дві вежі з кубиків різного розміру, причому одна вежа кубиків була вищою, хоча кубиків в ній було менше. Малюкові пропонували спочатку порахувати кубики в кожній вежі, а потім порівняти їх за висотою. Після цього дітей запитували, в який з веж більше кубиків. І двомовні діти успішніше, ніж одномовні, переключалися з порівняння висоти на порівняння числа кубиків і частіше давали правильну відповідь.

- Заняття іноземною мовою стимулюють допитливість дитини. Юні дослідники спочатку дивуються або регочуть над звучанням “дивних” англійських слів, а пізніше закидають викладача питаннями про те, як буде англійською те чи інше слово.

- Вивчення іноземної мови - це розвиваючі заняття. Граючи з різними предметами на заняттях, перебираючи палички, вивчаючи пальчикові ігри та римування, дитина виконує вправи на моторику, що позитивно позначається на ділянці головного мозку, що відповідає за мовний розвиток. Римування і дитячі пісні покращують музичний слух і почуття ритму. Найчастіше батьки не знають, на яке розвиваюче заняття віддати дитину: хочеться і музику, і малювання, і танці, і все відразу. При правильному підході до навчання “все відразу” можна отримати на заняттях іноземною мовою.

А щоб більше зацікавити дитину до занять, радимо перейти на сайт childcamp.com.ua, де ви знайдете чудові варіанти дитячих англійських таборів в Карпатах.

З якого віку слід вивчати мову?

Кожні батьки вибирають самі для своєї дитини найкращий час для вивчення іноземної. Роблячи вибір, варто пам’ятати про наступне:

- Лише нетривалий час (багато сходяться на віці “до 6 років”) дитина має внутрішню здатність до ідеальної імітації звуків. При прагненні сформувати у дитини правильні вимовні навички вивчення іноземної слід починати якомога раніше.

- Вивчення іноземної в ранньому віці проходить несвідомо, “граючи”. Дитина запам’ятовує не окремі слова, а, так звані, chunks (цільні фрази). Наприклад, Ilike, loveyou, Nothankyou і т.д. На основі таких фраз з часом виробляються правила використання мови. А в 10 років школяр вже усвідомлено підходить до вивчення інформації, не через гру, що може бути складніше.

- 7-9 років - найсприятливіший вік для початку вивчення іноземної, так як до цього часу діти опановують базовими структурами рідної мови. Позитивне ставлення і інтерес до іноземної мови, сформовані в цьому віці, зберігаються на все життя.

- У маленьких дітей відсутні когнітивні навички та навички самодисципліни, і тому вони не можуть отримати максимум з занять. З іншого боку, ранній початок вивчення мови веде до більш високих результатів, якщо навчання дитини триває в міру його дорослішання.

Рекомендації батькам

- Наймолодші діти прагнуть принести задоволення своїм батькам, показати, що вони вміють. Саме тому так важливо хвалити дитину за те, що вона рахує до десяти англійською, нехай і з помилками; заспівала римування або щось безглузде з англійської пісні одного з виконавців “Євробачення”. Важливо підтримати інтерес дитини, показати, що ви пишаєтеся її досягненнями. Якщо дитину не заохочувати за маленькі перемоги, то незабаром вона може навіть втратити інтерес до занять.

- Часто батьки хвилюються, коли дитина, відповідаючи на питання: “А що ви робили сьогодні на англійському?”, Каже: “Гралися”. “Як гралися?” - обурюється мама, тому що їй хочеться почути нові слова або пояснення граматичних правил. Важливо довіритися професіоналам і пам’ятати, що, крім отримання знань, одне із завдань - сформувати інтерес і стійке позитивне ставлення до іноземної мови. Гра вносить величезний навчальний потенціал, а не тільки розважає, як іноді прийнято думати.