Маленька кухня-їдальня: 10 практичних порад

Невелика площа - не привід відмовлятися від стильного, акуратного, добре продуманого інтер'єру. Прості поради експертів допоможуть вам оформити ідеальну у всіх відношеннях маленьку кухню-їдальню.

Звичайно, розмір має значення, але навіть малогабаритна кухня-їдальня може виглядати «на мільйон», якщо все добре продумати і докласти трохи зусиль. Це стосується і кухні під замовлення в Києві від компанії Pan Vlad. Правила прості: максимально ефективно використовуйте всі вільні поверхні, міркуйте поза рамками, не бійтеся експериментувати з колірною гамою і використовуйте перевірені прийоми, що дозволяють візуально збільшити простір.

Хіба ящиків і шаф недостатньо?

Це одне з найбільш частих питань від клієнтів, з якими стикаються професійні декоратори при оформленні маленької кухні-їдальні. Правильна відповідь: ні, недостатньо. У невеликому приміщенні особливо актуальним є питання максимального використання кожного вільного сантиметра корисної площі. Тому крім навісних шаф варто обладнати на стінах штанги, гачки і магнітні тримачі для кухонних аксесуарів, на які можна повісити все - від сковорідок і обробних дощок до кухонних ножів.

І не забувайте про підвіконня! На нього можна поставити електричний чайник, малу побутову техніку, підставку з ножами або взагалі перенести туди мийку. Ємності з крупами і спеціями також можна розмістити в спеціальних контейнерах на стіні: так вони не будуть займати багато місця і завжди будуть під рукою біля плити.

Свіжі кольори

У маленькій кухні-їдальні особливо ретельно слід поставитися до вибору фарби для стін. Щоб простір візуально здававя більшим, рекомендується використовувати світлі, свіжі кольори, які створюють в приміщенні відчуття повітря і привносять затишок. У сучасних виробників фарб є багато приємних відтінків, які можуть служити альтернативою традиційному для маленьких квартир білому.

Ніші і відкриті полиці

Уважно досліджуйте вашу кухню: навіть найбільш незручним закутках можна знайти застосування. Наприклад, вбудувати полки в невелику нішу або розмістити їх в кутку за трубою опалення.

Фотографії і предмети мистецтва

Хто сказав, що маленька кухня-їдальня повинна бути неодмінно нудною? Ні, ні і ще раз ні! Красиві фотографії, картини або постери допоможуть надати простору індивідуальність, зробити його яскравим і незабутнім. Потрапляючи в такий нестандартний інтер’єр, ваші гості навіть не звернуть увагу на невеликі розміри самого приміщення!

Рослини

Зелені рослини та кімнатні квіти також здатні оживити будь-який інтер’єр і відвернути увагу від його площі. Якщо вам шкода місця на підвіконні, рекомендуємо використовувати підвісні кашпо.

Верхній ярус

Якщо меблі і техніка не доходять до стелі, простір над ними відмінно підходить для зберігання. Краще рішення - купити красиві однакові контейнери, кошики або коробки і прибрати в них кухонні аксесуари, які не так часто використовуються.

Круглий стіл

Круглий обідній стіл займає менше місця, ніж квадратний, і є ідеальним вибором для маленької кухні-їдальні.

Світлі кухонні фасади

Світлі кухонні фасади в поєднанні зі світлими стінами візуально «полегшують» простір і дозволяють масивним шаф буквально розчинитися в просторі. Для контрасту можна додати в інтер’єр темних деталей, колірних або графічних акцентів - це додасть йому динаміку і жвавість.

Барна стійка замість столу

У невеликих об’єднаних просторах роль столу може виконувати барна стійка з барними стільцями. Вона ж буде зонувати простір і візуально відокремлювати обідню зону від вітальні і зони відпочинку.

Блискучі матеріали та деталі

Блискучий метал, дзеркало і скло добре відбивають світло і візуально роблять вашу кухню-їдальню більше, ніж вона є насправді.