Від осені до весни: як грамотно зберігати осіннє пальто

Хоча зараз сама пора для цього популярного верхнього одягу, втім через півтора-два місяці доведеться ховати осіннє пальто і діставати з шафи більш тепліші зимові аксесуари. Це, як відомо, річ не найдешевша і щороку нове навряд чи вийде купувати. Тому потрібно навчитися правильно його зберігати і правильно ж за ним доглядати.

Якщо ж ви ще думаєте, де купити хороші обновки на осінь, то чудовим варіантом стануть пальто і пуховики бренду ORIGA, які ідеальним чином поєднали у собі вишуканий стиль, найвищу якість і доступні ціни.

Але саме від того, наскільки грамотно ви будете зберігати і чистити вашу річ і залежить її зовнішній вигляд і те, наскільки довго вона вам прослужить. Головне правило, яке потрібно запам’ятати - завжди уважно читайте інформацію на ярликах, які кожна фабрика обов’язково пришиває до виробу! Пам’ятайте, що кожна тканина вимагає особливого підходу.

Підготовка до зберігання

Найголовніше і універсальне правило - зберігати можна тільки чисті речі. Не візуально чисті, а дійсно чисті! Тому що бруд, по-перше, за час зберігання намертво в’їдається в тканину, а, по-друге, бруд - це як спеції для молі. Тобто брудна куртка значно “смачніша” за чисту. 

Незначний бруд можна видалити за допомогою вологої ганчірки, губки або щітки. Наше головне завдання - не дати йому в’їсться в тканину. Якщо куртку можна прати (про це зазвичай пишуть на ярличку), то краще саме це з нею і зробити. Якщо на ярличку написано про хімчистку, то така доля куртки, і з ярликом краще не сперечатися. 

Загалом, важливо досягти однієї мети - прибрати в шафу чисту річ. Це стосується і курток з синтетичним наповнювачем, і пуховиків, і пальто.

Важливо! Якщо у вас пальто з натуральної тканини або куртка з вологозахисним просоченням, то не захоплюйтеся з праннями. Прання для таких речей - не найкращий розвага. Просочення вимивається, тканина псується, зовнішній вигляд з кожним разом стає гірше і гірше. 

Ще, після прання і перед подорожжю в шафу, пальто і куртки дуже люблять провітрюватися. Не позбавляйте їх цієї корисної профілактичної процедури. Якщо є балкон - відмінно! Свіже повітря - саме те, що потрібно текстильної верхньому одязі, перед довгим зберіганням.

Де зберігати

Текстиль любить: прохолодні, сухі, вентильовані місця, без доступу прямих сонячних променів.

Текстиль не любить: близькість опалювальних і нагрівальних приладів (спеку, одним словом), прямі сонячні промені, підвищену вологість (від вологості з курткою можуть трапитися жахливі речі: натуральний утеплювач згниє, а синтетичний відволожиться).

Важливий момент про аромати

Ви, напевно, помічали, як довго одяг, особливо натуральний, зберігає аромати духів, тютюнового диму, багаття тощо. Так ось, майте цю особливість на увазі, коли прибираєте верхній одяг на зберігання. Чи не завалялося в шафі чогось такого, що дивно пахне? Загалом, передбачте цей момент, щоб в наступному сезоні не пахнути терпко і нестандартно.

Зберігаємо правильно

Отже, куртку почистили, просушили, провітрили. Тепер перевірте всі кишені. Щасливі квитки, фантики, монетки - все-все дістаньте і переховайте. Пояси і ремені зніміть.

Повісьте куртку на комфортну широку вішалку. По розміру! Це важливо, інакше за місяці зберігання вона деформується самим незвичайним чином. Вішак тут - ключове слово. Забудьте про полки і ящики.  

Ще одне табу - поліетиленові чохли. Чохол з поліетилену - це справжні Мальдіви для цвілі і бактерій. Чохол може бути тільки з повітропроникної натуральної тканини.

Не забудьте про моль, тому що вона про ваші куртки пам’ятає завжди і апетит у неї відмінний. Наприклад, одне з улюблених ласощів молі - білок кератин, який міститься в пусі. Тому пуховик для молі - це як шведський стіл в п’ятизірковому турецькому готелі. 

Кращі засоби проти молі і шкіроїда - таблетки і пластини. Але не спрей! Якщо ви не хочете пахнути інсектицидом або отримати некрасиві розводи на улюбленій куртці. Аерозоль допустимо тільки в разі, якщо ви їм попередньо обробите стінки шафи і тільки потім заберете в нього одяг.

І ще одне золоте правило якісного зберігання

Провітрювання! Ніщо так не любить верхній одяг, як провітрювання. Періодично відкривайте шафу і давайте свому пальто зробити ковток свіжого повітря. До того ж, це відмінна профілактика від підвищеної вологості, від якої нічого доброго, крім цвілі, зазвичай не виходить.